Amerongen

Geding Amerongs bedrijventerrein afgeblazen; UPDATED

De vereniging Dorp en Natuur Amerongen-Leersum heeft een eerste rechtszaak tegen de uitbreiding van het Amerongse bedrijventerrein afgeblazen nadat projectontwikkelaar en gemeente hebben beloofd er nog niet aan het werk te gaan. UPDATE: Maar het beroep blijft gehandhaafd.

Vanochtend zou de rechtszaak om een voorlopige voorziening – een tijdelijke schorsing van het gewraakte besluit- dienen bij de rechtbank, maar de vereniging Dorp en Natuur heeft de zaak ingetrokken. 'De gemeente en de projectontwikkelaar hebben verzocht het verzoek om voorlopige voorziening in te trekken,'  aldus vice- voorzitter Ineke Vrij.

De advocaat van de vereniging heeft geadviseerd op het verzoek in te gaan, omdat het spoedeisende karakter van een voorlopige voorziening verviel, nadat gemeente en projectontwikkelaar hebben beloofd dat er voorlopig 'geen werkzaamheden zullen worden verricht.' De verening handhaaft overigens het formele beroep tegen de bestemmingswijziging zelf bij de Raad van State. Die behandeling en uitspraak van die zaak kan volgens voorzitter Prooijen 'nog wel enkele maanden duren'. 

De vereniging is het niet eens met de uitbreiding van het Amerongse bedrijventerrein. De gemeente wil twee hectare aan de bestaande negen hectare plakken, exclusief voor Leersumse bedrijven. Volgens voorstanders is meer ruimte voor ondernemers hard nodig, bovendien zou het uiterlijk van het bedrijventerrein er op vooruitgaan, door de aanleg van een groenstrook rondom.

 

Tegenstanders betogen dat het om een uniek stukje Heuvelrug gaat; het terrein ligt tegen de helling van de Heuvelrugse bosrand aan. De behoefte aan bedrijventerreinen zou in de veertien jaar dat het plan al bestaat zijn verdampt. Bovendien zou er nog voldoende bedrijfsgrond leeg staan, op het bestaande bedrijventerrein bijvoorbeeld al een hectare, en in Veenendaal een veelvoud daarvan.

Door de lijst met geinteresseerde bedrijven geheim te houden slaagde de gemeente er uiteindelijk niet in de interesse van ondernemers aan te tonen, toch ging de gemeenteraad akkoord met het plan. Dat gebeurde ook nadat wethouder economie Bert Homan waarschuwde voor 'schadeclaims met meer dan zes nullen', mocht het bedrijventerrein niet doorgaan.

Omdat er een dassenfamilie is neergestreken in het gebied had de vereniging een nieuwe rechtsgrond om de uitbreiding aan te vechten. Een woorvoerder van Dassenwerkgroep Utrecht maakte eerder deze maand overigens ook bezwaar tegen hekken die er rond een deel van het gebied zouden staan. Die hekken zouden inmiddels zijn weggehaald.