Doorn

Minister Hennis in Doorn: ‘Commitment’

Minister Hennis baarde best wat opzien in Doorn vandaag, maar deed geen toezeggingen. Een persoonlijke impressie, met beeld. 'Er is wederzijds commitment'.

Hennis was uitgenodigd door de lokale VVD, om te zalven wat de sluiting van de marinierskazerne aan wonden heeft geslagen, maar zulks werd niet hardop gezegd. Hennis -of Plasschaert- liep eerst door winkelstraat Kampweg, deed de lokale welzijnsorganisatie Welnuh aan, verderop nog wat mensen die lekker aan het jeu-de-boulen waren en langs de AH -met daar nog een burger in het wild- terug naar het cultuurhuis.

Alle lokale mediale collega' s waren er vandaag, maar ook rtv-Utrecht en zelfs Powned, dat zich hinderlijk gestalkt voelde door de betweterige Hillridge, die foto's maakte van de pownedreporter en ook nog durfde vragen wat ze eigenlijk kwamen doen. Een item over de trouwe Doornse VVD-kiezer, die ondanks alles VVD blijft stemmen. Kijken vanavond dus.

Powned ging niet mee naar binnnen voor de persco, nee. En daar had Powned best gelijk in, want Hennis wist alle kritische vragen behendig te ontwijken. De boodschap aan de Doornse mariniers was niet leuk geweest, maar de Doornse kazerne was gewoon niet toekomstbestendig. En dat Hennis volop bereid was te assisteren bij de toekomst van het terrein. En bij collega-minister Blok voor een soepele transitie zal pleiten, want die -of zijn opvolger- moet de 35ha uiteindelijk gaan verkopen. Aan iemand.

En nee, Hennis begreep dat veel mensen het verwachten, maar niet elke arbeidsplaats kan worden gecompenseerd. Als antwoord op een vraag van een VVD-kandidaat raadslid naar het pijnlijke verdwijnen van rijksdiensten zoals het Korps Mariniers, met daarbij opgeteld het dreigende vertrek van duizend man Nationale Politie: 'U leeft niet bepaald -als ik zo vrij mag zijn- in een krimpregio. Wat we in Vlissingen compenseren kunnen we natuurlijk hier niet weer compenseren.' 

Hillridge dacht slim te zijn en probeerde nog een laatste keer: 'Maar wat was er gebeurd als de wethouders niet zo hard hadden gelobbiet voor de marinierskazerne maar het moede hoofd direct in de schoot hadden geworpen? Waarop de minister een lange zin sprak met daarin tweemaal het woord commitment. En daarop het volgdende fotomoment van start ging.