Heuvelrug

Afgedankte koelkasten en mobieltjes leveren leer-werkplaatsen en milieuwinst op

(Ingezonden door Gemeente Heuvelrug)

Afgedankte koelkasten en mobieltjes leveren leer-werkplaatsen en milieuwinst op

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs een contract gesloten met Road2Work uit Ede. E-waste (afgedankte elektrische en elektronische apparaten) dat op de milieustraat wordt ingezameld, wordt voortaan bij Road2work gesorteerd en handmatig gedemonteerd. Dit doen mensen die weer intreden op de arbeidsmarkt en hierbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De samenwerking met Road2work biedt meer maatschappelijke voordelen dan het voormalige contract met Wecycle dat half februari afliep. Het nieuwe contract is dan ook geheel in lijn met het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Op maandag 17 maart levert wethouder Bert Homan de eerste lading e-waste persoonlijk af bij Road2work.
Road2work is in 2011 opgericht en is gevestigd in Ede. Het bedrijf wil de drempel verlagen tussen uitkering en baan. Het sorteren en handmatig demonteren van e-waste leent zich daar erg goed voor. Op jaarbasis maken 60 personen gebruik van de huidige20 leer-werkplekken. Na 3 tot maximaal 12 maanden stromen deze werknemers door, vaak naar een baan, soms naar een vervolgopleiding. Ook Utrechtse Heuvelrug gaat hier gebruik van maken. De hoeveelheid e-waste uit onze gemeente levert voldoende werk voor 2-3 leer-werkplekken.
Het handmatig demonteren van computers en andere elektrische apparaten wordt – vanwege hoge loonkosten – in Nederland nergens commercieel gedaan. Deze leer-werkplekken verdringen dus geen regulier werk. Road2work werkt nauw samen met ACV, het afvalinzamelbedrijf van de gemeenten Ede, Wageningen, Renkum en Veenendaal. Wecycle registreert de verwerkingshoeveelheden van Road2Work, omdat deze organisatie namens de producenten verantwoordelijk is voor het e-waste dat op de markt gebracht wordt.
Wethouder Bert Homan: ,,Het is mooi om een lokaal initiatief van een betrokken sociale ondernemer te kunnen ondersteunen. Werk maken van afval en ondertussen ook goed bezig zijn voor arbeidsmarkt én het milieu! Dit contract is een mooie illustratie voor ons nieuwe afvalbeleid.”
———————————————————————————————————————-
U bent van harte uitgenodigd maandag 17 maart bij de bezorging van deze eerste lading aanwezig te zijn en kennis te maken met de samenwerkende bedrijven. Wilt u uiterlijk donderdag13 maart aangeven of u hierbij aanwezig bent?
Programma:
13.30 uur vrachtauto verwelkomen bij Road2Work, Kade 15b, 6718 XE Ede
13.30 uur overdracht van de container aan Road2Work
13.45 uur Ontvangst door Erik Schalk. Hij geeft een toelichting over zijn bedrijf en de samenwerking met ACV. Wethouder Homan geeft een toelichting over de keuze voor deze samenwerking. Daarna kunt u een kijkje nemen in de verwerkingshal en in gesprek gaan met twee werknemers over hun werk en toekomst.
14.15 uur. Einde bezoek.