Ingezonden

Leerlingen Wilhelminaschool minder kans op valblessures

(ingezonden door Sportteam Heuvelrug)

Leerlingen Wilhelminaschool minder kans op valblessures

 

Leerlingen van de Wilhelminaschool in Amerongen kregen afgelopen week op een wel heel bijzondere manier les. Met grote ballen, dekens en een flink aantal matten leerden de kinderen basistechnieken om veilig te kunnen vallen. Gymjuf Pieternel van Sportteam Heuvelrug organiseerde de valclinic, die werd gegeven door de professionele valpedagoog Yos Lotens.

 

Vaker een blessure

Ieder kind valt wel eens, dat hoort er gewoon bij. Maar uit onderzoek blijkt dat kinderen door een val steeds vaker een blessure oplopen. Dat komt onder andere doordat kinderen tegenwoordig te weinig bewegen en vaker last hebben van overgewicht. Het goede nieuws is: veilig vallen kun je leren. De stichtingVeiligheidNLontwikkelde samen met valpedagoog Yos Lotens het succesvolle lespakket Vallen is ook een sport. Kinderen die deze methode hebben gevolgd, blijken maar liefst 50% minderkans te hebben op blessures zoals kneuzingen en botbreuken.

 

Vallen is ook een sport

Combinatiefunctionaris Pieternel vroeg de clinic aan via het programma Jeugdimpuls van het Centrum Gezond Leven. De Wilheminaschool behoort tot de 150 gelukkige scholen die naast de clinic ook het gratis lespakket Vallen is ook een sport hebben gekregen. De leerlingen en de juf zijn het eens: de oefeningen waren heel leuk en nuttig, dus zal de gymles vanaf nu regelmatig een vallesje bevatten! Niet alleen op de Wilhelminaschool overigens. Ook de overige combinatiefunctionarissen van Sportteam Heuvelrug zullen de vallessen integreren in de gymlessen en andere sportactiviteiten.