Z-GR 2014

Okhuijsen, Veldhuizen en Van der Laan met voorkeur naar gemeenteraad

Ook de voorkeurstemmen zijn inmiddels geteld. Het heeft nog enkele verrassende zetelwisselingen tot gevolg bij VVD, BVH en PvdA/GroenLinks.

Aan de zetelverhoudingen tussen de partijen verandert niets, wel moeten drie partijleden opstaan voor mede-partijleden wiens stemmenaantal voorbij de voorkeursdrempel kwam. Die drempel ligt op een kwart van de kiesdeler. Die is dit jaar 23.883 gedeeld door 29= 824. Dus 206 stemmen.

Tjeerd Veldhuizen (BVH), Ron van der Laan (VVD) en Ingrid Okhuijsen slaagden hier in. Ameronger Veldhuizen komt in de gemeenteraad ten koste van Driebergenaars Frits van Schaik, de nummmer 2 van de BHV, die ook nog voorbij wordt gestreefd door de Maarnse nummer drie van de BVH, Gera Hensbergen.

Leersummer Van der Laan (*nr5) passeert Driebergenaar Paul Kelder (nr4), die sinds juli 2012 in de raad zit als vervanger van Stan Klijnhout, die moest vertrekken na een wachtgeldaffaire. Via twitter ontving Hillridge het bericht dat Van der Laan 206 voorkeurstemmen verzamelde, precies eentje teveel dus.

Ingrid Okhuijsen -nr7 en voorheen raadslid te Driebergen- tenslotte pikt de zetel in van de financieel specialist van de PvdA/Groen Links, Leersummer Joost Scheltinga (nr4).

VVD' er De Brey en D66' er Weck voerden de afgelopen weken wel campagne voor zichzelf, maar haalden de voorkeursdremple kennelijk niet. Morgenochtend tien uur volgt de officiele uitslag, met alle cijfers.