Maarn

Dancefeest hoopt stilletjes op reprise

dancefeest4

Jong Heuvelrug mag volgende maand voor de tweede, maar waarschijnlijk ook laatste keer genieten van een dancefeest aan de oevers van het Henschotermeer. De organisatoren doen er intussen alles aan het feest ook volgend jaar op de agenda te krijgen.

De vergunning is binnen, voor de versie van 2014 kan er niets meer misgaan. Maar of er ook volgend jaar een dancefeest komt is verre van zeker, bevestigt Hubert van der Vecht, van festivalorganisator X-sense. 'We zouden het erg jammer vinden, want het is echt een regionaal feest. Er staan daar straks wel tienduizend mensen die het heel mooi vinden en als ik de kaartverkoop bekijk zijn dat voornamelijk jongeren uit de regio.'

Vorig jaar verliep het dancefeest op rolletjes, op een flinke dosis geluidsoverlast na. Tegen de nieuwe vergunning zouden de campingeigenaren rond het meer dan ook zeker bezwaar hebben gemaakt, ware het niet dat hen is toegezegd dat het de laatste keer is, zegt Olav Petram van camping Laag Kanje, die mede spreekt namens vier andere toeristische ondernemers rond het Henschotermeer. 'Dat staat zwart op wit. Dus hebben we gezegd: als het de laatste keer is, dan kunnen we daar mee leven.' 

In november drong de Woudenbergse burgemeester Cnossen nog aan op een officieel bezwaar, zodat het feest juridisch getoetst zou kunnen worden. Zover hebben de tegenstanders -en met name terreineigenaar Den Treek- het niet laten komen, zegt ook Petram. 'We hadden wel zwaar geweervuur kunnen inzetten, maar als het nu zo is dat het niet meer terugkomt kunnen wij er mee leven. We hebben bovendien een rotsvast vertrouwen in de jongens van X-sense. Zij hebben vorig jaar een perfecte organisatie neergezet en nu ook artiesten ingehuurd. Als je die zaak opblaast zitten zij met een enorme schadepost.'

Van der Vecht heeft daarentegen nog een sprankje hoop. X-sense gaat er in elk geval alles aan doen om de geluidsoverlast te beperken. Was het podium vorig jaar nog gewend richting de campings, dit jaar wordt het podium gedraaid. Bovendien heeft X-sense de beschikking over compleet nieuw geluidsysteem dat in december al tot grote tevredenheid is ingezet in Utrecht, bij het Sneeuwbalfestival Park Transwijk. Van der Vecht: 'Dat is uitermate goed bevallen. Dus wie weet. We zijn in elk geval de laatste die de handdoek in de ring gooien.' 

Enige hoop kan jong Heuvelrug ook putten uit ambtelijke ontwikkelingen rond het Henschotermeer. Nu terreinbeheerder Recreatieschap wordt opgeheven is de toekomst van het recreatieterrein ongewis. Achter de schermen wordt momenteel gezocht naar een exploitant die het aandurft van het Henschotermeer een onderneming te maken. Daarbij zou ook de speeltuin aan de voet van de piramide van Austerlitz moeten verhuizen naar het meer.

Petram ziet de toekomst van wat hij 'een bundeling aan activiteiten' noemt zonnig in. Daar kan dan best muziek bij gaan horen: 'Dat zie ik wel zitten. Het ligt er aan welke muziek. Tussen house en andere muziekstromingen zit erg veel in, he.'  Organisator van der Vecht toont zich bereid daarin mee te denken. Lokale bandjes toevoegen aan de line-up is een gedachte. 'Maar dan eerder in de vorm van de avond tevoren. En je blijft zitten met het verhaal van geluidsoverkast.'

Financieel zou een reprise van het dancefeest in elk geval bijdragen aan de exploitatie. Droeg X-sense vorig jaar nog €13.000 af aan het Henschotermeer, dit jaar ligt dat al rond de €20.000, omdat er meer bezoekers komen en de toegangsprijs met een tientje is verhoogd. Afgelopen weekend heeft X-sense nog een groot aantal billboards afgehuurd om de laatste 3000 kaarten te verkopen.

Overigens vindt later in het jaar nog een festival in Maarn plaats, wanneer de Maarnse hockeyclub een halve eeuw oud wordt en dat op 14 juni viert met tienduizend bezoekers en Ilse de Lange, Trijntje Oosterhuis en Ruth Jacott. De kaartverkoop daarvan loopt nog niet heel hard. Volgens organisator  Cees Chevalier zijn er  1.614 kaarten verkocht, waarvan 689 aan Heuvelruggers.