Heuvelrug

Je elektrische auto heel snel opladen kan nu ook op de Heuvelrug

Hij staat er eigenlijk al, maar donderdag opent wethouder Veldhuizen ook officieel de eerste snellader voor elektrische automobielen op de Heuvelrug. Die laadt een Tesla of een Up! in twintig minuten, zegt Fastned. (429 woorden)

Fastned heeft al 38 snellaadstations geopend langs de Nederlandse snelwegen, dat moeten er nog dit jaar 50 worden. Het nieuwste station staat langs de A12 net voorbij Maarsbergen, richting Arnhem. Achterop de parkeerplaats Bloemheuvel, waar je voorop de stations van Shel en AC-restaurants vindt.

Een snellaadstation laadt je elektrische auto ongeveer twintig keer zo snel op als je eigen stopcontact, tien keer zo snel als een ‘gewoon’ laadpunt en viermaal zo snel als een speciaal 3-faselaadpunt. Gedurende het stroomtanken mag je op de wifi van Fastned. De energie die Fastned in auto’s pompt is opgewekt met louter wind- en zonneenergie. Ook de overkapping van de laadstations is voorzien van zonnepanelen, die zouden dagelijks drie ladingen aan elektriciteit opwekken, allemaal according to Fastned.

Volgens Fastned laadt het snelstation de elektrische auto op in ongeveer twintig minuten, maar dat klopt niet met gegevens van de website weverbruiken. Wel lijkt de bewering te kloppen dat het station binnen het uur een actieradius van 250km in je auto duwt. Dus heeft je auto een kleine actieradius, ben je in een halfuurtje klaar.

Voordat je elektriciteit kunt tanken moet je -behalve eigenaar zijn van een volledig elektrische auto- lid worden van Fastned. Dat kan al voor €0, maar dan betaal je wel de hoofdprijs van €0,83 voor een Kilowatuur (Kwh). Thuis kost een Kwh je ongeveer €0,22. Met een Fastned-abonnement van €12 kost een Kwh 0,35, met een abonnement van €100 betaal je €0 per Kwh. Met een Kwh kun je -afhankelijk van het gewicht van je auto- grofweg tussen de 5km en 10km rijden.

Hoewel het aantal volledig elektrische auto’s nog gering is, zijn de verschillen in prijs, actieradius en vebruik groot. Een Tesla S P85D bijvoorbeeld tankt volgens weverbruiken 85Kwh in een kleine twee uur, daarmee kun je 440km verder komen. Uitgaande van een Kwhprijs van €0,022 komt dat op €0,043 per km.

Dat is dubbel zo duur als de Peugeot Ion Active, die verbruikt €0.023 per kilometer, maar kost daarentegen nog geen €30.000, waar het goedkoopste model Tesla (S70) ruim het dubbele (€72.000) kost. Die Tesla heeft dan weer een actieradius van 335km, waar het Pegeuotje maar 150 km ver komt.

Je kunt overigens ook zelf een aandeel nemen in de stations van Fastned, een onderneming van Michiel Langezaat en Bart Lubbers, zoon van oud-premier Ruud Lubbers.
Bovenstaand artikel is doorspekt met informatie van horen zeggen, we houden ons zoals altijd aanbevolen voor correcties en aanvullingen hieronder of via twitter, mail en facebook.