Heuvelrug

Ook op Heuvelrug: paspoort thuis voor +€4,95

De gemeente Heuvelrug gaat deelnemen aan een pilot waarbij paspoorten en identiteitskaarten thuis -op of het werk- worden afgeleverd door een koerier.

Vanaf 1 mei hoeven Heuvelruggers hun paspoort of identiteitskaart niet langer in persona op te halen in de gemeentewinkel. Voor een meerprijs van €4,95 wordt het reisdocument op een zelfgekozen moment op een zelfgekozen plaats afgeleverd.

Vorig jaar ging de eerste identiteitskaart uit de landelijke eerste pilot naar een 82-jarige mevrouw in Haarlemmermeer. Ook andere gemeenten bezorgen desgewenst paspoorten en identiteitskaarten thuis. Of op het werk.

Als het gaat zoals in andere gemeenten maakt de inwoner online een afspraak -in tijdsblokken van twee uur- met koeriersbedrijf AMP-logistics. De koerier brengt  het verzegelde paspoort vervolgens naar de afgesproken plek, breekt de verzegeling en ´stelt de identiteit van de klant vast´ aan de hand van de foto.

De aanvrager moet het paspoort de week ervoor wel eerst komen aanvragen en betalen op het gemeentehuis. De leges -ofzel prijzen- van het paspoort zijn onlangs verhoogd van €50,35 naar €66,95. Omdat het nieuwe paspoort 10 jaar geldig is betekent dat feitelijk een prijsverlaging.

Paspoorten voor kinderen jonger dan 18 kosten €51,05 en blijven 5 jaar geldig. Mensen die veel reizen en daarom veel visumpagina´s nodig hebben kopen een dikker zakenpaspoort, voor dezelfde prijzen qls gezone pqspoorten. Bij een spoedaanvraag komt er €47,05 bovenop de leges.