Heuvelrug

VVD: varkensstal verder weg. Varkensboer: raar plan

Gisteren leek de handdoek geworpen, vandaag komen VVD en BVH met een nieuw ideetje in de soap Molenweg: varkensstal verplaatsen naar de Doornse Gooijerdijk. ‘Raar voorstel’, zegt agrarier Doornenbal.

Vanavond een ingelaste vergadering van de Heuvelrugse gemeenteraad, met slechts een enkel agendapunt: de bouw van een (biologische) stal voor 895 varkens aan de Doornse Molenweg. De vergadering is -ongebruikelijk en voor het eerst – aangevraagd door de gemeenteraad, die licht geirriteerd is dat ambtenaren en college de bouw van de stal niet hebben weten te voorkomen.

Tegenstanders van de stal verwachten dat de varkens erg veel stank, fijnstof en lawaai gaan produceren, en willen de stal daarom niet. Volgens wethouder Verhoef is tegenhouden niet meer mogelijk, anders dan tegen een schadeclaim van miljoenen euro’s. Gister liet ook D66 weten dat de kans klein is dat de stal nog is te voorkomen. Maar vandaag komen VVD -de liberalen maakten van de stal een verkiezingsbelofte– en BVH toch met een nieuwe oplossing: de stal verplaatsen naar de Gooijerdijk.

Volgens de liberalen zou er door de bouw van de stal ‘een maatschappelijk en qua gezondheidszorg onaanvaardbare situatie gaat ontstaan’ en kan de gemeente dat nog voorkomen door de stal achthonderd meter naar het zuiden te laten verplaatsten, naar de hoek van Pittesteeg en Gooijerdijk. ‘Raar voorstel,’ zegt Marco Doornenbal, de betreffende boer. ‘Die grond is inderdaad ook van ons. Maar ik vind het een hele bizarre plaats, middenin het open landschap.’

Volgens Doornenbal klopt sowieso veel van de informatie niet die de tegenstanders de wereld in sturen. ‘Het staat vol met leugens en onwaarheden. Veel van de berekeningen kloppen niet. De geurnormen kloppen niet, de viersteksberekeningen kloppen niet. Ik zou wel eens willen weten wie zijn informant is,’ aldus Doornenbal, doelend op VVD-raadslid Van der Zee, die de oppositie aanvoert. ‘Voor de zoveelste keer staat hij hier leugens te verkopen. Ik weet niet waarom, ik weet niet wat zijn beweegredenen zijn. Het zal wel met vriendjespolitiek te maken hebben.’

Volgens de motie van VVD en BVH is de toekomstige stal te vergelijken met een stal in Leersum, die de aangrenzende wijk regelmatig in de stank zou zetten. Volgens Doornenbal is zijn varkensstal te vergelijken met de bestaande koeienstal op zijn bedrijf, maar dan anderhalf keer zo groot. ‘Vroeger hadden we ook vijfhonderd varkens, en veel dichterbij. Maar daar hoorde je niemand over. De stank in deze stal wordt bovendien gedempt, dus het is allemaal bangmakerij. En natuurlijk komt er fijnstof vrij, maar iedereen -ook jij- produceert fijnstof.’

De stal is bedoeld om 895 biggen in een halfjaar slachtklaar te voeren. De mest zal worden afgevoerd, volgens Doornenbal bestaat er grote behoefte aan mest uit de biologische varkenshouderij onder biologisch akkerbouwer.