Heuvelrug

Triodos wil helemaal geen parkeergarage op H26

Triodosbank is niet langer geinteresseerd in het parkeren op snelwegboerderij Hoofdstraat 26. De bank wil gewoon parkeren op eigen grond, naast het NS-station.

Dat laat Triodosdirecteur Mathijs Bierman weten aan de gemeenteraad. Vorige week beweerde wethouder Homan nog dat Triodosbank groot voorstander is van de oplossing op Hoofdstraat 26, de boerderij met zeven hectares pal naast snelweg A12. De boerderij is in handen van de gemeente Heuvelrug, maar die wil de boel verkopen.

De bank had ook vorig jaar al de nodige reserves, toen wethouder Homan zijn plan op tafel legde om de parkeerbehoefte van Triodos te combineren met een plan voor H26. In de jongste brief schrijft Triodosdirecteur Bierman helemaal van het plan af te willen, omdat het de bouw van het nieuwe Triodoskantoor op de Reehorst belemmert: ‘Wij hebben sterk de indruk heeft dat het koppelen van de Triodos ontwikkeling aan de ontwikkelingen op Hoofdstraat 26 het traject eerder vertraagt dan bespoedigt.’

De bank had oorspronkelijk het plan om dit jaar al te beginnen met bouwen van het kantoor, vorig jaar werd dat al verzet naar 2015. De bank laat de eigen klanten inmiddels weten in 2017 het nieuwe kantoor te betrekken, maar ook die datum komt in het gedrang door de onduidelijke plannenmakerij van wethouder Homan. De bank heeft nu de knopen geteld en stelt in de brief zelfs een ultimatum: ‘Vóór 1 juli 2014 wil Triodos Bank echter wel weten waar ze aan toe is. Verdere vertragingen en onzekerheden met de bijbehorende kosten zijn voor Triodos Bank niet meer te verantwoorden.’

Om de procedures te bespoedigen die nodig zijn voor de bouw uberhaupt kan beginnen zegt de bank nu te willen parkeren op eigen grond, in een beukenbos achter de kantoren die langs de spoorweg lopen. Het terrein ligt net buiten natuurzone EHS en vlak achter de parkeergarage die de NS daar bouwt. Eerder zou ook dat een halfverdiepte garage worden met kantoorvilla’ s er bovenop, maar dat bleek uiteindelijk te duur.

Door de terugtrekking van Triodosbank kan ook de plannenmakerij rond H26 weer opnieuw beginnen. In een partcipatief traject was vorig jaar nog overeen gekomen dat de snelwegboerderij bij voorkeur een nieuw landgoed zou moeten worden, aangevuld met wat kleinschalige, extensieve bedrijfjes. De wens van wethouder Homan om er ook nog een parkeergarage te bouwen wekte bij de participanten al de nodige irritatie.

Inmiddels is een deel van het terrein al een de facto parkeerplaats, voor politiedienst Landelijk Eenheid. In december kwam Homan die deal al overeen met de politie, vorige week werd er pas een officieel besluit over genomen. De politie mag er van Homan en zijn collega-bestuurders ’twee tot drie jaar’ blijven parkeren.