Ingezonden

24 april 2014: lancering crowdfundingvoornatuur.nl

(ingezonden door Utrechts Landschap)

24 april 2014: lancering crowdfundingvoornatuur.nl
Je eigen schaap adopteren, de veiligheid van otters vergroten of het leefgebied van de boomkikker helpen uitbreiden. Vanaf 24 april kan iedereen online bijdragen aan natuur, bos en landschap via crowdfundingvoornatuur.nl. Crowdfunding groeit hard de laatste jaren en kan ook voor de Nederlandse natuur een interessante nieuwe manier van financiering zijn. InnovatieNetwerk werkt aan nieuwe verdienmodellen en nieuwe financieringsconstructies en heeft in dat kader een crowdfundinginstrument voor natuur, bos en landschap ontwikkeld.
In andere sectoren, zoals de kunstensector, is de laatste jaren veel ervaring opgedaan met crowdfunding en blijkt het een succesvolle financieringsoptie te zijn. In de natuursector zijn er enkele goede voorbeelden die laten zien dat crowdfunding voor natuur een goede mogelijkheid kan zijn. Echter, het aantal projecten is nog steeds gering en ze zijn niet verenigd op één centrale, voor het brede publiek makkelijk te vinden, locatie.
Crowdfunding levert meer op dan alleen financiering. Door mensen bij het initiatief te betrekken, bouw je als initiatiefnemer ook aan lokaal draagvlak en actieve betrokkenheid. De natuursector kan hiermee laten zien dat natuur in Nederland leeft onder mensen en zo ook andere financiers overtuigen van de urgentie om blijvend te investeren.
Op 24 april 2014 lanceert InnovatieNetwerk daarom crowdfundingvoornatuur.nl. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met De12Landschappen en adviesbureau Douw&Koren en werkt nauw samen met CrowdAboutNow, een toonaangevend crowdfundingplatform in Nederland. Crowdfundingvoornatuur.nl gaat van start met een zestal projecten van onder meer Utrechts Landschap en Landschapsbeheer Flevoland.