Heuvelrug

VVD buiten college Heuvelrug

De VVD doet de komende vier jaar niet mee aan het bestuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Dat doet een college van D66, CDA, SGP en de combinatie PvdA/GroenLinks.

Zojuist rolde een persbericht binnen, waarin melding gemaakt wordt van de wethoudersbesprekingen van vrijdag en vanochtend. Volgens het persbericht heeft formateur Bert Bakker vanochtend zijn conclusies van de vrijdagse besprekingen 'met alle fracties gedeeld. Direct daarna zijn D66, CDA, GL/PvdA en SGP samengekomen om te bespreken welke stappen nodig zijn om tot een definitieve samenwerking in een nieuwe college te komen.'

D66-fractieleider en verkiezingsoverwinnaar Hugo Prakke was de eerste met een trotse tweet over het nieuwe collge, waarin ook de andere verkiezingsoverwinnaar SGP een plekje krijgt. De derde winaar -de SP- blijft buiten de boot. De komende dagen worden de vier wethouderskandidaten 'gescreend', waarna 'de namen van de beoogde wethouders en de portefeuilleverdeling in de loop van komende week bekend worden gemaakt,'aldus het persbericht.

Dat de VVD buiten het college gehouden wordt is betrekkelijk uniek op de Heuvelrug, waar de VVD sinds lang de grootste partij is. Zowel in de afzonderlijke gemeenten als in fusiegemeente Heuvelrug zwaaide de VVD lang en vaak de scepter, maar formateur Bert Bakker concludeert uit zijn vrijdagse gesprekken dat nu de breedste steun bestaat voor een college ‘door het midden’. 'Deze combinatie wordt per saldo door de meeste partijen genoemd als een evenwichtige vertaling van de verkiezingsuitslag en als voldoende toegerust om vorm en uitvoering te geven aan de te maken beleidskeuzes en transities,' aldus Bakker in zijn verslag.

In de collegeperiodes 2006-2010 als 2010-2014 was de VVD de bovenliggende partij in het college, met twee wethouders, aangevuld met VVD-burgemeester Naafs. Met name in de afgelopen collegeperiode liep dat niet erg goed af. VVD-wethouder Pamboer zwaaide al na twee jaar af vanwege het omstreden dossier gemeentekantoor, terwijl VVD-wethouder Homan na een hoopgevend begin zwaar onder vuur kwam in een serie ander dossiers. De VVD toont zich in een snelle reactie teleurgesteld dat het niet mag deelnemen aan het nieuwe college.