Ingezonden

Bijna 8 miljoen Nederlanders verstoken van lokaal nieuws?

(ingezonden door Persinnovatie)

In 2014 heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in samenwerking met Hogeschool Windesheim opnieuw de nieuwsvoorziening in de regio onder de loep genomen. De resultaten, die zorgwekkend te noemen zijn, worden donderdag 12 februari gepresenteerd in Nieuwspoort Den Haag.

In 2014 heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in samenwerking met Hogeschool Windesheim opnieuw de nieuwsvoorziening in de regio onder de loep genomen. De ‘cliffhanger’ waarmee het rapport in 2013 eindigde – is er offline meer nieuws te vinden dan online? – was één van de vertrekpunten van het nieuwe onderzoek.

Om die vraag te kunnen beantwoorden is onderzoek gedaan naar ál het lokale nieuws – zowel online als offline – in 26 gemeenten. Die groep geeft een indicatief beeld van de situatie in Nederland.

In kleine plaatsen blijkt de lokale nieuwsvoorziening zorgwekkend te zijn. "Vergeleken met het offline aanbod wordt in kleine gemeenten 33% minder online nieuws aangetroffen en 60% minder online nieuws over lokaal beleid", zo valt te lezen in het volgende week donderdag te verschijnen rapport. In tegenstelling tot grote steden zou je kunnen spreken van 'droogte' waar het lokaal nieuws betreft. Het gemiddeld aantal berichten over lokaal beleid dat in een hele week werd aantroffen, is praktisch op een hand te tellen. Ook offline lijkt de journalistiek in kleine gemeenten amper toe te komen aan haar controlerende functie.

Wat dit betekent voor de bijna 8 miljoen Nederlanders die in zo’n kleinere gemeente woonachtig zijn, hoort u op 12 februari. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek presenteert dan samen met Hogeschool Windesheim en bureau DSP (zij onderzochten hoe lokale bestuurders aankijken tegen de nieuwsvoorziening in de regio) in Nieuwspoort Den Haag het onderzoek Nieuwsvoorziening in de regio 2014.

Het onderzoeksrapport zal in ontvangst genomen worden door Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Klik hier om je aan te melden.