Heuvelrug

Overheden wijzen naar elkaar bij onderhoud fietspad

IMG 1815

Het fietspad tussen Amerongen en Veenendaal krijgt voorlopig geen opknapbeurt. Het is onduidelijk welke overheid het onderhoud in de toekomst op zich zal nemen.

Dat schrijft de gemeente Heuvelrug aan de gemeenteraad, die zich eind april afvroeg of het fietspad nog wel onderhouden wordt. Dat is voorlopig niet het geval, blijkt uit een memo. Eigenlijk is het recreatieschap de beheerder van het fietspad, maar die is in staat van opheffing en heeft er geen geld meer voor.

Behalve recreanten gebruiken ook veel scholieren en forensen het fietspad, dat hen dwars door het Amerongse bos en over de Heuvelrug naar Veenendaal brengt en 's middags weer terug. Delen van het pad zijn afgebrokkeld, verzakt of omhoog gedrukt door boomwortels. Met name fietsers die het pad 'utilitair' gebruiken ergeren zich aan de slechte staat van het fietspad, aldus het memo.

Een stukje van zeventig meter schelpenpad heeft het recreatieschap vorig jaar nog kunnen opknappen, maar voor groot onderhoud heeft het schap niet de middelen. Het recreatieschap -dat in 2018 volledig geliquideerd moet zijn, de 'boedel' wordt de komende jaren verdeeld onder gemeenten en provincie– houdt de paden zolang wel veilig en 'recreatief goed begaanbaar'.

Volgens de gemeente wordt de provincie Utrecht 'pakkethouder' van de paden en routes van het recreatieschap, en bepaalt die de toekomst van de paden na opheffing van het recreatieschap. De gemeente zal tot die tijd -naar eigen zeggen via het recreatieschap- bij de provincie aandacht te vragen voor het onderhoud. Overigens bestaat de kans dat het fietspad eerder aangepakt wordt; Heuvelrug heeft voor een aantal 'fietsprojecten' subsidie aangevraagd, ook bij de provincie.

 

IMG 1815

De fiets speelde in de jongste gemeenteraadsverkiezingen geen hoofdrol. Wel toonden alle partijen sympathie voor de fiets als alternatief voor de auto, en waren de veel partijen gecharmeerd van een oost-west-fietssnelweg over de Heuvelrug. Alleen SP en SGP zagen geld liever geinvesteerd in onderhoud van de bestaande fietspaden.

De gemeente Heuvelrug heeft de laatste jaren fors bezuinigd op het onderhoud van wegen en openbare ruimte. Een door de gemeente Zeist voorgestelde opknapbeurt van het fietspad tussen Driebergen en Austerlitz ging daarom twee jaar geleden ook al niet door.