Doorn

Vanochtend bezegelt Hennis lot kazerne pas echt

Door het ondertekenen van een overeenkomst valt vanochtend definitief het doek voor de Doornse marinierskazerne. Het politieke doek viel vorig jaar al, na een lange discussie en veel gelobby.

Vanochtend ondertekent minister Hennis een overeenkomst met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen, zo meldt Omroep Zeeland vanochtend, voor de bouw van een kazerne voor het Korps Mariniers. Die Michiel de Ruyter-kazerne moet eind 2019 klaar zijn en plaats bieden aan 1800 mariniers.

Het Korps Mariniers is sinds de jaren zestig in Doorn gevestigd, maar kan daar volgens defensie onvoldoende uitbreiden, terwijl die mogelijkheden er in Zeeland wel zijn. Aan de verhuizing naar Vlissingen ging in 2012 en 2013 langdurig politiek gesoebat vooraf, waarbij de partijen elkaar telkens met moeilijk te controleren cijfers en rapporten om de oren sloegen.

Doordat Zeeland en Vlissingen respectievelijk €15miljoen en €3miljoen meebetalen aan de kazerne viel de beslissing uiteindelijk in hun voordeel uit. Zeeuwse deskundigen berekenen de banenwinst op termijn op 400 fte en de economische winst op €15-€18miljoen. Met dat laatste cijfer kopieeren de deskundigen het cijfer dat voormalig wethouder Pamboer eind 2012 ophoestte, om het economische verlies op de Heuvelrug te becijferen.

Wat er met het Doornse mariniersterrein gaat gebeuren is nog onduidelijk. Defensie moet het verkopen, de opbrengst -ooit becijfert op €20miljoen- is nodig voor de bouw van de Zeeuwse kazerne. Minister Hennis zou voormalig wethouder Homan behalve 'commitment' met de regio ook een lagere prijs beloofd hebben, aldus Homan vorig jaar: ´Als het zo ver is moeten we kijken naar de marktwaarde. En gezien de gevoeligheden en de prijs die de gemeente voor het vertrek van de mariniers betaalt moet daar dan een coulancekorting overheen.´