Ingezonden

Schrijver geeft geheimen prijs

Schrijver geeft geheimen prijs

(ingezonden door Marco Books)

DOORN – De Doornse schrijver M.P.O. Books heeft een boek gepubliceerd waarin hij de geheimen van zijn vak onthult. In ‘Schrijven is… Een afgesloten huis’ beschrijft hij de totstandkoming van zijn thriller ‘Een afgesloten huis’ (2013), over een moord die in zijn woonplaats is gepleegd. Daarnaast geeft hij tien algemene schrijftips, benoemt twintig specifieke verhaaltechnieken en geeft voorbeelden van hoe die in de praktijk werken. ‘Schrijven is… Een afgesloten huis’ telt 315 pagina’s, is uitgebracht als paperback (22,95 euro) en als e-book (9,95 euro), en is overal verkrijgbaar.

M.P.O. Books schreef dit boek voor zijn lezers en voor andere schrijvers. Het is een autobiografische momentopname van zijn leven en in het bijzonder een ontstaansgeschiedenis van een thriller. Marco Books: “Het gaat over mij en over de wisselwerking tussen mijn leven en het verhaal, het autobiografische element daarin, want het gaat onder andere over een van de meest doortrapte mensen die ik ooit tegenkwam. Daarnaast heb ik door de jaren heen tientallen boeken over het schrijversvak gelezen en daarvan geleerd. Ik hoop dat anderen nu iets opsteken van mijn werkmethode.”

In drie hoofdstukken zet de auteur die werkmethode uiteen. Hij doet dit aan de hand van een aantal thema’s, zoals ‘schrijven is studeren’, ‘schrijven is jongleren’ en ‘schrijven is frustrerend’. Allerhande praktische zaken komen aan de orde, zoals keuze voor perspectief, interpunctie, opbouw van dialogen en de manieren waarop je een scène kunt beginnen. Zijn methode plaatst hij naast tips die hij van anderen en uit schrijfboeken leerde. Verder laat de schrijver zien hoe het schrijversvak er in de praktijk uitziet, en komt hij met grappige en ontroerende anekdotes. Zijn lezers kunnen ook uit de voeten met twee spannende scènes die ‘Een afgesloten huis’ niet haalden.

M.P.O. Books viert dit jaar zijn tienjarig jubileum als misdaadauteur, maar hij begon al een kwart eeuw geleden met schrijven, toen nog met de schrijfmachine. Grote bekendheid verwierf hij met het gratis e-book ‘Dodelijke hobby’ dat inmiddels meer dan 150.000 keer is gedownload. Afgelopen jaar verscheen zijn achtste boek, ‘Een afgesloten huis’ over de dood van de Utrechtse topcrimineel Fred Duijster, die in een woning aan de Piet Heinlaan in Doorn is omgebracht. De politie denkt dat Rafaël du Mez de dader is, maar zijn zus gelooft in zijn onschuld. Zij huurt advocaat Sjoerd Guikema in op voorwaarde dat hij haar broer vrijpleit. Het boek is de allereerste Nederlandse crossover tussen de politieroman en de legal thriller, en hierop is ‘Schrijven is…Een afgesloten huis’ gebaseerd.

Een preview (pdf) met de inhoudsopgave en het voorwoord van ‘Schrijven is… Een afgesloten huis’ kan gedownload worden op: http://www.eenafgeslotenhuis.nl. Meer informatie over het boek en de auteur is te vinden op: http://www.mpobooks.nl.

De media over ‘Een afgesloten huis’:

* Biblion: “Books zou best eens een van de toekomstige winnaars van De Gouden Strop kunnen zijn. ‘Een afgesloten huis’ is geslaagd, goed geschreven, met snelheid en spannende momenten.”

* BangerSisters: “Books heeft de gave om het genre detective naar een hoger plan te tillen.”

* TheSword Magazine: “Een vlot geschreven, spannend verhaal met verrassingen. Een boek van Nederlandse bodem voor vele uren leesplezier.”

* Crimezone: “Dit boek maakt de lezer nieuwsgierig naar andere delen uit de serie over de Utrechtse Heuvelrug.”