Heuvelrug

Wethouder wil precario afschaffen

Wethouder Van Dongen zou graag de precarioheffing afschaffen. Het is een overbodige, hinderlijke belasting geworden.

Precario heffen overheden wanneer 'objecten' op de openbare grond staan. Winkeliers betalen voor uitstallingen en terrasjes, inwoners worden soms zelfs belast voor containers die ze tijdens verbouwingen voor hun huis hebben staan. Aan inkomsten levert het de gemeente €40.000 per jaar op.

Hoeveel kosten er voor de inning gemaakt moeten worden -handhavers op straat, administratie op kantoor- laat Van Dongen nu uitrekenen. 'Maar ik verwacht dat die kosten gelijk zijn, misschien wel hoger uitvallen. Dat wil ik eerst in beeld hebben, en daarna een afweging maken. Maar een stukje deregulering vind ik ook belangrijk. Ondernemers moet je niet teveel hinderen met allerlei gedoe.'

Van Dongen wil wel eerst een constructie verzinnen waarbij de ondergrondse precario blijft bestaan. 'Precario op ondergrondse leidingen en kabels is lucratief. Een uitzondering kun je ook maken als een belasting regulerend werkt, zoals betaald parkeren, al mag ik van mijn collega's dat woord eigenlijk niet in de mond nemen. Maar ik ben ertegen als een belasting niets oplevert en wel een bakker belet twee tafeltjes voor zijn zaak zet waar mensen een krentenbol kunnen eten.'

Volgens burgemeester Naafs reguleert de nieuwe -gedereguleerde- algemene plaatselijk verordening (APV) de openbare ruimte al voldoende. 'Winkels mogen een of twee meter -dat weet ik niets eens meer precies- vanuit hun gevel dingen neerzetten, zolang rolstoelen en kinderwagens er maar fatsoenlijk doorheen kunnen. Het heeft in elk geval nog nooit tot problemen geleid.'

Problemen waren er juist wel met de oude apv, die sterker reguleerde. Naafs moest zich toen bemoeien, bij ruzies als in Maarn, waar een een slagerij een bloemenzaak verweet de doorgang naar zijn winkel te verhinderen. Vorig jaar was er nog wel een conflict -ook in Maarn- over een loungebank die een boekenzaak voor zijn winkel wilde zetten. De loungebank werd gedoogd door de gemeente maar moest na protest van naburige ondernemers uiteindelijk toch verdwijnen.