Agenda

666 lopers op helse ‘Devils Trail’

Eerste versie Devil’s Trail – Utrechtse Heuvelrug op 28 september

 

Een Trailrun door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug door een parcours met kleine paadjes, zand en heuvels, één van de zwaarste categorie. Dat is de Devil’s Trail – Utrechtse Heuvelrug welke op 28 september wordt georganiseerd.

Stichting Ox

Mensen in beweging krijgen middels hardloop- en fietsevenementen en na het sporten ontmoetingen faciliteren. Een van de evenementen van Stichting Ox is de Devil’s Trail. Tim van Os en Maarten Hendriks werken voor Stichting Ox om de Devil’s Trail te verwezenlijken i.s.m. vrijwilligers en lokale organisators.

Smalle paadjes

Sport en beweging promoten voor een gezonde geest en lichaam dat is de doelstelling van Bweeg! waar Joost Doelman uit Amerongen de eigenaar van is. Op 28 september organiseert Bweeg! met de landelijke stichting Ox een zogenaamde Trailrun. Een hardloopevenement waarbij het accent ligt op het lopen in de natuur en voor de natuur. Meer beleving, dichter bij de natuur. De tijd waarop je binnenkomt is minder belangrijk dan bij een hardloopwedstrijd. Het volbrengen van de afstand is de uitdaging. Hardlopen over smalle paadjes – off road – geven mede door de wisselende ondergrond, het ontwijken van wortels, het springen over een tak, het lopen het speelse karakter. Daar waar het parcours voor de individu te zwaar wordt, is wandelen mogelijk. Wil je onderweg een foto maken dan neem je daar de tijd voor. Minder stress en zeer avontuurlijk. Geeft dat de mogelijk om de hele afstand te wandelen? “Nee, dat niet” zegt Joost Doelman. “Het blijft een hardloopevenement. Er is een limiet gesteld per afstand voor de veiligheid van iedere deelnemer. We willen niet dat mensen verdwalen in het gebied.”.

Trailrun

Deze nieuwe vorm van hardlopen op ca. 90% onverhard terrein is de laatste jaren sterk in opkomst. In de Alpenlanden ontstaan en is met name vorig jaar ook in de lage landen populair geworden. Nu is de Trailrun voor het eerst op de Utrechtse Heuvelrug, dankzij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de beheerders van de diverse terreinen. Er zijn in het natuurgebied 3 routes uitgezet. De kortste afstand, de Lucifer Trail gaat over een afstand van 17km, de Moenen Trail is 27km, de langste afstand, 37km, is genaamd de Helse Trail.

De start van en finish van de Trail is nabij parkeerplaats de Ruiterberg in Doorn. In goede samenwerking met Conferentiecentrum Kaap Doorn en Korfbal Club Doorn hebben we een hele mooie uitvalsbasis gecreëerd. Bij het conferentiecentrum komt een gezellig terras en het atletendorp. Ze stelt tevens haar faciliteiten beschikbaar om te blijven overnachten.

De tijdstippen waarop gestart wordt is 11 uur voor de langste afstand, 11u30 voor de middellange en 12u voor de kortste afstand. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 666. Voor inschrijving is tot 27 september mogelijk via www.devilstrail.nl. Wacht niet te lang met inschrijven want het aantal deelnemers nadert haar limiet.

Is het voor eenieder te doen? Je moet wel een getrainde loper zijn, aldus Joost. Een goede conditie is belangrijk maar ook moet je voldoende kracht hebben opgebouwd. Benen, enkels en bovenlichaam worden door het constant balanceren op de proef gesteld. Daarnaast is concentratie belangrijk en een goede oog voet coördinatie. De zachtere en afwisselende ondergrond zijn daarentegen minder belastend voor de gewrichten en met de afwisseling van uitzichten en de beleving ben je al snel in staat langere afstanden te overbruggen.