Heuvelrug

VLD verzet zich opnieuw tegen varkensstal

000868

De vereniging Leefbaarheid Doorn (VLD) gaat -samen met omwonenden- toch in beroep tegen de biologische varkensstal aan de Doornse Molenweg.

Dat maakte de vereniging gisteren bekend op haar website. Secretaris Moen laat desgevraagd weten dat het beroep alleen nog formeel is ingediend. Een inhoudelijk beroepsschrift moet de advocaat van de vereniging nog schrijven. Het is volgens Moen wel duidelijk waar dat op zal focussen: 'Centraal staat de volstrekte negatie (ontkenning; red.) van het algemeen belang door het college.'

Volgens de VLD zouden de 895 biologische, vrij rondlopende varkens teveel fijnstof en stank produceren voor omwonenden, recreanten en eigenlijk voor geheel Doorn, dat grotendeels bovenwinds de geplande stal ligt. Het vorige college zou dat algemeen belang vorig jaar onvoldoende hebben gewogen, waarop de VLD een bezwaarschrift indiende.

In een veelbewogen vergadering schaarde de gemeenteraad zich uiteindelijk achter het college. Die had de bouwvergunning weken ervoor al verstrekt aan de boer, die zelfs de factuur bouwleges toen al op zijn bureau had liggen. Volgens het college bestond er geen rechtsgrond de bouwvergunning te weigeren en zou het intrekken van de vergunning een miljoenenclaim kunnen opleveren.

Het nieuwe beroepsschrift van de VLD heeft geen opschortende werking: de agrarier kan gewoon door met de bouw van de stal. Daar zijn nog geen aanstalten toe gemaakt en het zal zo'n vaart ook niet lopen, denkt Moen, omdat er problemen liggen rond de mestverwerking van de honderden varkens. 'Hij beschikt over onvoldoende land om zowel de mest van zijn koeien als van de varkens op kwijt te kunnen.'

 

Het is nog niet duidelijk wanneer het beroep -bij rechtbank Utrecht- zal dienen. Eerder leek de verenging het bijltje er bij neer te leggen, maar dat hebben ze weer opgepakt nadat de advocaat bij nadere bestudering 'tot de overtuiging kwam dat het beroep op de rechtbank kansen biedt,' aldus een verklaring op de website van de VLD. Het beroep is ingediend mede namens onwonenden van de varkensstal.