Heuvelrug

Forensenbelasting wordt vlaktaks

'Forensen' op de Heuvelrug gaan het komende jaar allemaal hetzelfde betalen aan de lokale forensenbelasting: €210

Forensen zijn in dit geval mensen met een tweede huisje op de Heuvelrug, ook wel recreatiewoning genoemd, soms feitelijk een stacaravan. Op de Heuvelrug staan er tweeduizend. De Heuvelrugforensen betalen geen ozb-belasting, maar maken vaak wel gebruik van de gemeentelijke voorzieningen. Daarom is ooit de forensenbelasting in het leven geroepen.

Nu vallen de tweedehuisjesbezitters nog in twee verschillende schalen: een lagere schaal (€129,77) voor huisjes met een WOZ-waarde onder de €20.000 en een hogere schaal (€ 226,28) voor huisjes met een hogere waarde. Duizend huisjes staan niet op eigen grond, voor hen is de WOZ-waarde niet te berekenen, zij betalen daarom ook het lage tarief.

Dat onderscheid vervalt in 2015. Voor alle tweeduizend forensen van de Heuvelrug geldt komend jaar een vlaktaks, met een vast tarief van €210. Met de vlaktaks en dus met het verhoogde lage tarief boekt de gemeente een inkomstenverhoging van 50%. Het kleine half miljoen aan inkomsten uit de forensenbelasting stroomt naar de algemene middelen, aldus wethouder financien Van Dongen vanmiddag.

Volgens de gemeente is de forensenbelasting geen nivelleringsinstrument en hoeft er geen onderscheid meer gemaakt te worden omdat 'iedereen ongeveer in gelijke mate gebruik maakt van de voorzieningen'. Wethouder Van Dongen vindt de nieuwe vlaktaks rechtvaardiger. 'Het gaat in alle gevallen om mensen met een tweede huis. Waarom zou iemand met een kleiner tweede huisje arm zijn?,' aldus Van Dongen.