Heuvelrug

Watertappunt verplicht in nieuwe openbare gebouwen

Nieuwe scholen, sporthallen en andere openbare gebouwen in de gemeente Heuvelrug krijgen allemaal een tappunt, waar voorbijgangers hun flesjes kunnen vullen.

Read More

034

Het openbare watertappunt komt in het 'programma van eisen' voor alle publieke gebouwen die door de gemeente Utrechtse heuvelrug gefinancierd worden. Nieuwe scholen, sporthallen en andere openbare gebouwen moeten voorzien zijn van 'herkenbaar vormgegeven tappuntten voor Heuvelrugwater', waarvan ook minimaal een (1) op 'een voor voorbijgangers toegankelijke plaats', aldus een motie van D66, CU en PvdA/Groenlinks die vorige week werd aangenomen met dertien tegen twaalf stemmen.  VVD, CDA en BVH stemden tegen, omdat ze tegen de verplichting waren.  

De maatregel is een regelrecht gevolg van een debatavond tijdens het festival Waterspraak, waarin de voorzitter van de stichting waternatuurlijkuitdekraan.nl de suggestie opperde. 'Zodat het de gewoonste zaak is wanneer kinderen op het schoolplein hun flesje kunnen bijvullen, en niet meer boven zo'n wasbak in de toiletten hoeven knoeien.'

De stichting ijvert voor een hogere waardering van het kraanwater, dat op de Heuvelrug de kwaliteit heeft van duur bronwater, maar bijna duizend keer zo goedkoop is. Tappunten verspreid over de gemeente waar mensen hun flesjes kunnen hervullen zouden bovendien de berg aan plastic flesjes kunnen beperken.