Ingezonden

Lezing: Fair Trade en Fair Finance door mr. Gert van Maanen

(ingezonden door gem Utrechste Heuvelrug)

Datum: Dinsdag 20 januari
Locatie: Cultuurhuis Pléiade, Kerkplein 2, Doorn
Aanvang: 20.00 uur
Na afloop is er gelegenheid tot “netwerken” onder het genot van een hapje en drankje.
Toegang: Alle deelnemers van Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug en andere belangstellenden.

Dinsdag 20 januari organiseert Fairtrade gemeente Utrechtse Heuvelrug voor haar deelnemers een lezing door mr. Gert van Maanen, één van de oprichters van Oikocredit.

Fairtrade (waaronder bijvoorbeeld Max Havelaar) helpt boeren een betere plek te verwerven in de handelsketen. Oikocredit is een internationale coöperatie, gevestigd in Nederland sinds 1975 en verstrekt (micro)krediet aan mensen aan de onderkant van de samenleving in ontwikkelingslanden.
Wat beide organisaties bindt, is hun geloof dat er geen beter medicijn is tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien.

Mr. Gert van Maanen brengt in deze boeiende en inspirerende lezing de logische verbinding aan tussen hulp vanuit de Fairtrade gedachte en financiële hulp en op welke manier deze twee elkaar kunnen versterken.

Oikocredit bereikt via haar partners een kleine 28 miljoen mensen in zo’n 63 ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Voor haar investeringen werken ze per land samen met verschillende lokale en regionale partnerorganisaties. Daarnaast financieren ze ook rechtstreeks fair trade coöperaties en investeren ze in bedrijven die impact hebben op mensen met lage inkomens.

Kerncijfers portefeuille per 31 september 2014
Totaal uitstaand kapitaal € 653 miljoen, waarvan 85 miljoen afkomstig van Nederlandse particulieren (via Oikocredit Nederland Fonds : www.oikocredit.nl)
Totaal aantal gefinancierde partners: 811
Microfinancieringspartners (van totaal aantal partners): 561

In verband met de catering en beschikbare ruimte stellen we het bijzonder op prijs als u zich vooraf aanmeldt. Dit kan via: eoosterh@caiway.nl of bel: 06 53 93 68 69.