Ingezonden

Wereldreddende wethouder

Onze oceanen bevatten naar schatting 100 miljoen ton aan plastic afval. Dat is het gewicht van 100 miljoen auto’s. Tachtig procent van deze plastic zeevervuiling is afkomstig van land. Dit afval bestaat grotendeels uit de welbekende “plastic soep”. Vele zeedieren eten deze op plankton lijkende kleine plastic deeltjes, waardoor dit onverteerbare en giftige product in de voedselketen terechtkomt, met alle nare gevolgen van dien.
Maar het tij zal keren.

Vorige week hebben we het allemaal in deze krant kunnen lezen: in onze moderne, sociale en alerte gemeente is door acht ondernemersverenigingen de Stichting Utrechtse Heuvelrug Duurzaam Doen (UHDD) opgericht. De bevlogen ondernemers willen met UHDD graag hun duurzaamheidsidealen kracht bijzetten en bij ons burgers een “attitudeontwikkeling bewerkstelligen”; tjongejonge. Ze willen er echter niets voor betalen.
Maar toen was daar onze royale wethouder Hans Nijhof. Milieumoralist Hannes heeft zomaar 34.000 euro subsidie aan de UHDD gegeven. Gelukkig hoeft de voortdurend vastberaden wethoudende weldoener dat niet uit eigen zak te betalen. Nee, voor de eco-dromen van de bedaagde en betuttelende UHDD-boys heeft stuurman Nijhof een greep gedaan in de door ons onderhorigen gevulde Heuvelrugse schatkist. Een gouden greep, want het fameuze Heuvelrugse kenniscentrum voor milieu en duurzaamheid zal met haar prachtige plannen de wereld verstomd doen staan. Zo komen er onder andere statiegeldtassen en bedrukte waterflesjes. De Utrechtse Heuvelrug vrij van plastic. Hoe origineel, je moet er maar opkomen. De plaatselijke neringdoenden zullen natuurlijk acuut het uitdelen van plastic tasjes staken en geen bronwater in plastic flesjes meer verkopen. Daarnaast ontvouwen UHDD en milieumaatje Nijhof binnenkort hun unieke plannen voor de verkoop van alle levensmiddelen in uitsluitend papieren zakjes. Verder zullen de Heuvelrugse ondernemers spoedig stoppen met de verkoop van mascara, lippenglans, tandpasta, douchegel en scrubmiddelen; allemaal producten die kleine plastic bolletjes bevatten. Mijn verwachtingen zijn buitengewoon hooggespannen.

De dagelijkse groei van de plastic soep met 12.000 ton zal door de gulle gift van het doortastende lid van ons doorgaans lustwarandige kakelkabinetje met zeker enige tientallen kilo’s dalen. Respect…
Als klap op de duurzame vuurpijl zullen de UHDD-idealisten onder aanvoering van milieu-apostel Nijhof ons vier sterrennachten per jaar aanbieden; nou ja, als wij allemaal de lampen uitdoen.

Met slechts 34.000 door ons opgebrachte euro’s plaatst onze dorpswethouder de miljarden kostende plasticsoepprojecten alsmede milieugoeroe Al Gore in de pikzwarte schaduw van bewustwordingsworkshops, bedrukte flesjes en statiegeldtassen. Ik ben apetrots op onze grote roerganger drs. H. Nijhof, die bovendien zijn voor- en achternaam eer aandoet: Hans zal ons genadig zijn in de schone Nieuwe Hof. Straks is alles anders, dankzij onze wereldreddende wethouder.

Hans Hermans
Driebergen