Ingezonden

De Inloop Driebergen start eigen Repair Café

(ingezonden door De Inloop Driebergen)

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een strijkbout met een snoer die defect is, met een koffiezetapparaat dat lekt? Of met een jas waar de voering van los is gegaan? Weggooien? Mooi niet! De Inloop Driebergen, gevestigd in het pand van De Eurowinkel, beter bekend als het oude gemeentehuis, organiseert op vrijdag 27 maart het allereerste Repair Café van Driebergen.

In de Inloop Driebergen, in het pand van de Eurowinkel van Stichting vluchtelingkinderen, aan de Bosstraat 1, draait het op vrijdagmiddag 27 maart allemaal om repareren. Tussen 13.00 uur en 15.30 uur staan handige vrijwilligers klaar: ze helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil de Inloop Driebergen bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Janneke Stoevelaar. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Janneke Stoevelaar: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een stofzuiger, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.

Janneke Stoevelaar wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.” En het scheelt weer in de portemonnee.

De Inloop Driebergen is een ontmoetingsplek voor inwoners van Driebergen, waar men voor en met elkaar activiteiten organiseert. Er is gelegenheid voor inloop om een praatje maken, maar er is ook ruimte om diverse activiteiten te doen.
Iedereen die behoefte heeft aan meer sociale contacten, aan meer dagbesteding of de behoefte heeft om meer zinvol bezig te zijn, voor zichzelf of voor een ander, is bij De Inloop Driebergen aan het juiste adres.

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Driebergen.

De Inloop Driebergen wil na vrijdag 27 maart op regelmatige basis een Repair Café in Driebergen organiseren, in principe elke laatste vrijdag van de maand. De volgende data zijn 24 april, 29 mei en 26 juni.