Heuvelrug

Lammetjesdag bij schaapskudde Treeker Wissel

(ingezonden door Heuvelrugfonds)

Afgelopen zaterdag was het lammetjesdag bij de schaapskudde van herder José Struik. José loopt met haar kudde over de gehele Utrechtse Heuvelrug om uitvoering te geven aan het natuurbehoud met schaapskuddes. Deze weken staat de kudde echter in een grote schuur alwaar de ooien gelegenheid krijgen om in een rustige omgeving te bevallen van de lammetjes. Veel schapen van deze kudde zijn geadopteerd door enthousiaste inwoners van de Heuvelrug en daarbuiten. De adoptanten mochten zaterdag komen kijken of hun eigen schaap ook een lammetje zou krijgen. Een aantal van hen heeft een geboorte van begin tot eind meegemaakt en waren zeer onder de indruk van dit tafereel. Ook de kunde van de aanwezige herders werd geprezen die uit liefde voor de dieren 24 uur per dag in touw zijn, om alle bevallingen in goede banen te leiden. De teller stond afgelopen zaterdag op 170 lammetjes, een record volgens José. “Op het hoogtepunt hadden we 20 lammetjes die op 1 dag werden geboren”, aldus José. Het einde is nog niet in zicht omdat José verwacht dat er deze hele week nog lammetjes bijkomen. In de loop van maart gaat ze met de gehele kudde weer naar buiten om de Utrechtse Heuvelrug te begrazen. Nog niet alle schapen van deze kudde zijn geadopteerd en het streven is om zoveel mogelijk schapen te adopteren om José een steun in de rug te geven bij haar werkzaamheden. Dit kan via de website www.schaapadopteren.nl. Edwin van Veluw, voorzitter van het Heuvelrugfonds, coördineert deze actie en houdt de website bij. In mei zullen de schapen weer worden geschoren en ook dan worden de adoptanten uitgenodigd om te komen kijken.