Agenda

Lezing Verraad van Benschop bij Boek&Koek

(ingezonden)

In februari 1945 fusilleerden de Duitsers als represaille zeven inwoners van het Utrechtse dorpje Benschop. Journalist en historicus Bram de Graaf reconstrueert in Het verraad van Benschop wat er nu precies in februari 1945 gebeurd is en sprak daarvoor met overlevenden van de Duitse inval en familieleden van de betrokkenen. Zeventig jaar na de bevrijding doen de meesten pas voor het eerst hun verhaal. Woensdag 27 mei is de auteur te gast bij Boek&Koek.

Het Verraad van Benschop
September 1944, kort na Dolle Dinsdag. De oorlog lijkt bijna voorbij. In het Utrechtse boerendorpje Benschop poseren de plaatselijke verzetsgroep en onderduikers voor een fotograaf, als herinnering voor later. Maar de geallieerde opmars stokt, en de bezetter treedt steeds harder op.
Een halfjaar later doen de Duitsers een inval in het dorp. Ze weten waar ze moeten zijn: een vermomde man wijst de weg. De razzia leidt tot een schietpartij waarbij aan beide zijden slachtoffers vallen. Een groot aantal mannen wordt weggevoerd; de Duitsers fusilleren zeven van hen. Benschop blijft in shock achter. Eén vraag houdt allen bezig: wie of wat verraadde Benschop?

Het verraad van Benschop bereikte direct na verschijning een hoge positie in de landelijke boeken top 50. Bovendien riep het Historisch Nieuwsblad het boek uit tot boek van de maand. Ook het NPO programma Andere Tijden wijdde een volledige aflevering aan het boek.

Over de auteur
Bram de Graaf (1966) is journalist en historicus. Hij werkte jarenlang als redacteur bij de tijdschriften Margriet en Nieuwe Revu. Eerder publiceerde hij bij Ambo|Anthos uitgevers het veelgeprezen Voetbalvrouwen.
Tijdens de lezing woensdagavond 27 mei zal De Graaf nader ingaan op de aanleiding voor het schrijven van Het verraad van Benschop. Ook komen het onderzoek voorafgaand aan zijn boek en de gevolgen van het onderzoek voor een kleine dorp aan de orde. Na de lezing is de auteur beschikbaar voor signeren.

De lezing begint om 19:30, inloop is vanaf 19:00. De toegang is gratis.