Heuvelrug

Verhuizing Hoogenraad weer stapje dichterbij

De verhuizing van takel-, sleep- en transportbedrijf Hoogenraad naar de Maarsbergseweg heeft weer een nieuwe horde genomen. Nog zes weken en het wijzigingsplan is definitief.

Vorig najaar kwam een einde aan een langslepende en hoogopgelopen ruzie tussen het Leersumse takelbedrijf en het Heuvelrugse gemeentebestuur, dat een verhuizing van Hoogenraad driemaal tegenhield. Met het aantreden van het nieuwe college was dat snel voorbij. Binnen een aantal maanden waren Hoogenraad en de nieuwe wethouder Boonzaaijer eruit: Hoogenraad mocht alsnog verhuizen naar de Maarsbergseweg.

Het wijzigingsplan voor de locatie -een oude geldkistenfabriek- heeft imiddels de eerste procedure doorlopen. Drie zienswijzen zijn binnengekomen, maar ook die bezwaren zijn grotendeels weggenomen, zegt Boonzaaijer. Er komen geen lichtmasten van elf meter, vijf meter hoog is voor Hoogenraad genoeg. Een geschil met een buurman over de nabijheid tot zijn woning is opgelost. ‘En er is gevraagd om een geluidswal rond het bedrijf. Dat vind de initiatiefnemer ook prima,’ aldus Boonzaaijer.

Brouwerij ook kandidaat-koper

Naast Hoogenraad aasde overigens nog een ander bedrijf op de fabriek. De vier ondernemers achter het maandag gelanceerde bier Heuvel wilden de fabriek ombouwen tot brouwerij, maar Boonzaaijer heeft Hoogenraad de voorkeur gegeven. De brouwers zijn inmiddels uitgeweken naar Cothen; ze gaan hun bieren vanaf eind dit jaar brouwen in het koel- en vrieshuis Van Dijk.

Boonzaaijer: ‘Het is in principe niet aan de gemeente om zoiets bepalen, maar de huidig eigenaar leverde twee plannen in. Het plan Hoogenraad was het eerste plan, levert ruimtelijke winst op en verbetert de bereikbaarheid voor Hoogenraads sleepdienst. En ook omdat we van de rechtbank de opdracht hadden gekregen dit conflict op te lossen kreeg Hoogenraad de voorkeur.’

Over zes weken wordt het wijzigingsplan definitief, kan Hoogenraad beginnen met de bouw van zijn nieuwe bedrijfshal en op termijn daadwerkelijk naar de Maarsbergseweg verkassen. De verhuizing moet gefinancierd worden met de bouw van woningen op het te verlaten bedrijventerrein in de kom van Leersum, aldus Boonzaaijer: ‘Dat zullen woningen in het lage of middensegment worden. Nee, er is nog geen projetcontwikkelaar bekend.’