Ingezonden

Bilthoven Biologicals pakt door op MVO

(ingezonden door Bigagroep)

Biga Groep presenteert rapport jobcarving

 

Eind april presenteerde het sociaal werkbedrijf Biga Groep het rapport ‘Jobcarving’ aan vaccinproducent Bilthoven Biologicals. Het rapport beschrijft het onderzoek van arbeidsconsulenten Bernadette Voorendt en Irene de Bode over geschikte taken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het onderzoek vond plaats op twee afdelingen van Bilthoven Biologicals, tevens opdrachtgever van het project. De vaccinproducent neemt hiermee zijn verantwoordelijkheid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

 

Het doel van jobcarving is het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Nieuwe functies worden samengesteld uit eenvoudige taken. Door het wegnemen van deze taken bij bestaande professionals, kunnen deze zich concentreren op hun kerntaken. Zo kan bijvoorbeeld een Analist bij Bilthoven Biologicals zich concentreren op zijn/haar specialisme en een medewerker van Biga Groep een deel van de taken overnemen. Dit gebeurt in eerste instantie op basis van een detachering en bij succes in een vast dienstverband.

 

Inclusieve organisatie

Ad van den Biggelaar Director Operations van Bilthoven Biologicals licht toe; ‘‘Wij hebben MVO hoog in het vaandel staan en vinden het belangrijk om ook kansen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor ons is een gedegen onderzoek naar mogelijkheden voor Jobcarving bij ons bedrijf belangrijk. In Biga Groep vonden wij hiervoor een goede onderzoekspartner. Bernadette Voorendt en Irene de Bode hebben veel interviews gehouden met het personeel en die verwerkt in een uitgebreide rapportage. Op basis van het rapport kunnen wij beslissen wat de volgende stap wordt.”

Door het toepassen van jobcarving kan Biologicals zich ontwikkelen tot een inclusieve organisatie: een organisatie die in staat is om mensen met een arbeidsbeperking op te nemen en duurzaam in dienst te houden.

 

 

Biga Groep is de ondernemende organisatie in Midden Nederland die voor vijf gemeenten de Wet sociale werkvoorziening uitvoert. Doelstelling van deze wet is het begeleiden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt naar zo regulier mogelijk werk. Ook bieden zij trajecten aan andere groepen die moeilijk aan een baan komen. Biga Groep geeft maatschappelijk verantwoord ondernemen een gezicht.