Ingezonden

Nieuw kilometerbord in Yamada wijst de weg naar Zeist

(ingezonden door gem Zeist)

Onlangs heeft Conny Jongbloed, namens Stichting de Hofreis, een nieuw kilometerbord overhandigd aan de gemeente Yamada in het noordoosten van Japan. Op het bord staat de afstand van 10.502 km van Yamada naar de gemeente Zeist. Dit bord is een symbolische verbinding tussen de twee gemeenten, die sinds mei 2000 een vriendschapsband onderhouden. Burgemeester Koos Janssen: “Ik ben trots dat de vriendschapsband tussen Yamada in Japan en de gemeente Zeist weer zichtbaar is. Door onze band staan we in verbinding met elkaar; we leren elkaar kennen en over elkaars cultuur. In onze vriendschapsband staan de jongeren centraal door het contact tussen de scholen.” Tsunami Het kilometerbord is aangeboden ter vervanging van een eerder bord, die met de tsunami in 2011 verloren is gegaan. Het nieuwe bord wordt weer teruggeplaatst op Holland Eiland in de baai van Yamada. Yamada is toentertijd grotendeels vernietigd door de kracht van het water. De samenleving van Zeist heeft zich toen ingespannen om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Yamada en een bedrag kunnen sturen voor de herbouw van de school. Vriendschapsband Stichting De Hofreis onderhoudt het contact namens de gemeente Zeist met Yamada. De gemeente Zeist ondersteunt waar nodig, zoals het bieden van subsidie voor de Japanse Culturele Dag. Ook ondersteunt de gemeente bij het jaarlijkse bezoek van een groep scholieren uit Yamada, in samenwerking met het Christelijk Lyceum Zeist, om elkaars cultuur te leren kennen. Boek ‘De band die tijd en afstand overbrugt’ De vriendschapsband van Nederland met Yamada gaat terug tot de landing van het handelsschip de Breskens, dat in 1643 aanmeerde in diezelfde baai. Het verhaal van deze hele geschiedenis en de betekenis van de vriendschapsband tussen de gemeenten sinds 2000 is opgetekend in het boek ‘De band die tijd en afstand overbrugt’ door de heer Teiro Kimura. Dit boek is verkrijgbaar via Stichting De Hofreis. Meer informatie Kijk voor meer informatie over de vriendschapsband op de website van Stichting De Hofreis: www.dehofreis.nl.