Heuvelrug

Maarns Raadhuis naar Vrienden van;UPDATED

Wethouder Boonzaaijer wil het monumentale Maarnse raadhuis verkopen aan de Stichting Vrienden van het Maarns Raadhuis. De stichting heeft een al een anoniem groepje financiers, maar moet nog €30.000 ophalen bij de bevolking.

De Vrienden kopen alleen het monumentale, voorste deel van het Raadhuis en het voorplein. Daar willen ze vieringen op Koningsdag en 4 en 5 mei laten plaatsvinden en bescheiden evenementen organiseren. ‘Zoals tuinbraderien. Maar zonder dat het een Efteling wordt. Er komt ook geen horeca in, ‘aldus Nick Breur van de stichting, die met de aankoop Maarn van nieuw elan wil voorzien.

‘Ik vind dat we veel achterstand hebben opgelopen ten opzichte van de ander kernen van de Heuvelrug,’ zegt Breur. ‘Doorn heeft Huis Doorn, Leersum het Bloemencorso, Amerongen de Grietmarkt, Maarn heeft bijna niets. We moeten ook attractief blijven voor de middenstand, voor de zes, zeven campings. Maar mensen vliegen nu naar Doorn en Woudenberg, omdat Maarn niets meer heeft.’

De stichting Vrienden van het Maarnse Raadhuis is volgens penningsmeester Betty van der Meulen opgericht om het raadhuis voor het dorp te behouden, nadat in 2011 de ambtenaren van fusiegemeente Heuvelrug het raadhuis verlieten. ‘We zijn een groep mensen met wortels in het dorp, die enthousiast zijn om dat stukje oud Maarn te behouden. Dat oude stuk moet een bindingsfactor zijn en willen we een levendige uitstraling geven, voor het dorp.’

Wat de stichting precies betaalt blijft voorlopig nog geheim, maar Boonzaaijer en Breur noemen de prijs ‘marktconform’. De stichting heeft ‘betrokken partijen’  bereid gevonden een deel van de aankoop te financieren, in ruil voor gebruik van het gebouw buiten vieringen en evenmenten om. Wie de partijen zijn, hoe ze het raadhuis willen gebruiken en hoeveel ze bijdragen wil de stichting niet zeggen totdat de aankoop rond is.

De rest van de onbekende aankoopsom wordt betaald door de stichting zelf, die al een deel bij elkaar heeft gesprokkeld, maar nog wel €30.000 moet ophalen bij de Maarnse bevolking. ‘En we zoeken naar fondsen. We hebben nog een lange weg te gaan, daarom zitten we hier nog aan het water en niet aan de champagne,’ aldus Breur.

Wethouder Boonzaaijer brengt de andere delen van het Maarnse Raadhuiscomplex – een niet monumentaal achterdeel (vraagprijs €550.000), twee bouwkavels (vraagprijs: €200.000 en €220.000) en een naastgelegen villa (€530.000)- binnenkort naar de makelaar. De totaalopbrengst -ooit ingecalculeerd op €2,4 miljoen, sindsdien fors teruggeschroefd- heeft de gemeente Heuvelrug eerder bestemd om het nieuwe gemeentekantoor in Doorn mee af te betalen.

Boonzaaijer verwacht dat de totaalopbrengst niet veel zal afwijken van de €1.8 miljoen die voorganger Homan verwachtte toen hij het complex dacht te verkopen aan een anonieme partij, maar daarover werd teruggefloten, omdat het ‘maatschappelijk deel’ bij die koper niet goed uit de verf kwam.

Door het complex te ontvlechten denkt Boonzaaijer het monumentale deel van het Maarnse Raadhuis openbaar te houden, en toch genoeg geld binnen te halen. ‘Als je het als geheel verkoopt krijg je een projectontwikkelaar en die gaat aan de onderkant bieden. Er moet nog veel uitgewerkt worden, maar als je het geheel splitst gaat de bruto opbrengst omhoog, verwacht ik. Ik weet dat er ook in Maarn belangstelling voor is. En intern besparen we twee ton aan kosten, dus netto verwacht ik dezelfde opbrengst.’

UPDATE: in een eerdere versie stonden verkeerde bedragen genoemd, deze zijn naar aanleiding van een mail van de wethouder gecorrigeerd.

Lees ook:

Verkoop Maarns raadhuis gestaakt. Moet overgedaan
Partij A dreigt met geding over Raadhuis Maarn
Verkoop raadhuis Maarn opnieuw van agenda
Verkoop raadhuis Maarn moet opnieuw