Ingezonden

Start omstickeren restafvalkliko’s naar PMD kliko’s

Persbericht / Uitnodiging 1 september 2015
(ingezonden door gem Utr Heuvelrug)

Wethouder Jan Willem van Dongen verricht woensdag 2 september 14.30 uur ter hoogte van Bergweg 35 in Maarn de officiële eerste “omstickering” van de restafvalkliko naar PMD kliko – de kliko waar vanaf nu alle verpakkingen van plastic, metaal en de drinkpakken in kunnen. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Achtergrondinformatie
94% van de huishoudens heeft ervoor gekozen een PMD kliko te gaan gebruiken. Daardoor kan het restafval dat nu verbrand wordt, sterk worden teruggedrongen. Verreweg de meeste inwoners hebben dan aan een kleine kliko voor restafval genoeg: nog geen 3% wil de grote kliko houden. 375 huishoudens (ruim 2%) kiezen er zelfs voor om hun kliko voor restafval helemaal de deur uit te doen, en dit afval voortaan naar een verzamelcontainer te brengen. De komende weken wordt hard gewerkt aan de uitgifte van kleine kliko’s voor restafval en het omstickeren van de PMD kliko’s.

Minder restafval
Bij een gemiddeld gezin was de kliko voor restafval in 2014 voor bijna 70% gevuld met plastic, blikjes en drinkpakken – allemaal materialen die gerecycled kunnen worden. De helft van het overige afval bestond uit afval dat ook gescheiden had kunnen worden, zoals: voedselresten, glas, textiel en papier. Het is onnodig, én duur, om deze grondstoffen met het restafval te verbranden. Dankzij de nieuwe PMD kliko hebben inwoners een prima mogelijkheid plastic, blik en drinkpakken te scheiden.

Vuistregel PMD: plat maken
Veel mensen verwachten zoveel PMD afval te hebben, dat hun kliko al vol zit voordat deze wordt geleegd. De gemeente adviseert daarom de inwoners het PMD afval zoveel mogelijk leeg en plat te maken voordat men het weggooit. Dat scheelt echt heel veel ruimte. Het is niet nodig de verpakkingen schoon te spoelen.

Onderzoek PMD inzameling bij appartementen volgt
Wanneer de Grote Kliko Wissel achter de rug is, gaat de gemeente samen met de inwoners bij appartementencomplexen per locatie bekijken hoe de PMD inzameling ook daar eenvoudig zou kunnen. Voorlopig vraagt de gemeente de inwoners van appartementen gebruik te blijven maken van de bestaande verzamelcontainers voor PMD.