GratisHeuvelrug

Utrecht(se Heuvelrug) scoort onverminderd hoog bij wandelaars

Veruit de meeste downloads van Wandelzoekpagina betreft wandelingen in de provincie Utrecht. Met daarbij een hoofdrol voor de Heuvelrug.

Utrechtse wandelingen maakten vorig jaar 20% uit van alle gedownloade routebeschrijvingen op de Wandelzoekpagina, een belangrijke website voor wandelaars. De eerstvolgende provincies zijn Gelderland, Noord- en Zuid-Holland met elk 11%.

Op de Wandelzoekpagina vindt de wandelaar meer dan 5000 verschillende wandelingen, gefilterd op locatie, afstand, met of zonder hond of nog elf andere filters. Verder vind je er wandelkalenders, overnachtingsadressen en groepswandelingen.

Ruim driekwart miljoen (gratis) routebeschrijvingen werden er vorig jaar gedownload van de website, waarvan 130.754 lopen door de provincie Utrecht. Nog eens 7216 keer werd een een betaalde Utrechtse wandeling (gedetaillerde kaart, gps tracks) gedownoad vanaf de Wandelzoekpagina.

Bijna een op de twee (61.828, waarvan 1636 betaald) van alle Utrechtse downloads betrof een wandeling over de Utrechtse heuvelrug. De helft van die wandelingen loopt over  het grondgebied van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De andere helft loopt over het grondgebied van Rhenen, Bunnik, Zeist of over de noordflank van de Heuvelrug (Soest, Baarn).

Volgens Stefan Horn -oprichter van Wandelzoekpagina- blijkt uit de landelijke cijfers dat de papieren routebeschrijving (84%) nog altijd ‘mateloos populair’ is, op grote afstand gevolgd door de kaartdownload (8%), gps-tracks (6%) en  wandelen met de Wandelzapp, een app van de Wandelzoekpagina.

Op de Wandelzoekpagina treft de wandelaar ook een scala aan toptiens van mooiste en populairste wandelingen. Tot vandaag middernacht kun je nog stemmen op de mooiste wandeling 2016, waarbij twee Heuvelrugse wandelingen hoge ogen gooien.

Overigens vind je er ook de regionaal vermaarde Klompenpaden,  waarvan er nu al meer dan tachtig lopen door de provincies Utrecht en Gelderland. Vijf van die klompenpaden raken de zomen van de Heuvelrug: het Overlangbroeksepad, het Gerrit Achterbergpad, het Cotlandenpad, het nieuwe Stoetbergenpad en het Driebergse Aderwinkelpad, een van de alleerste klompenpaden.

Dat Aderwinkelpad vierde onlangs het tienjarig bestaan. Gedurende die tien jaar liepen er naar schatting tegen de honderduizend wandelaars over het Aderwinkelpad.