AmerongenGratisHillridgepic (of the day)Natuur

Dagbeeld9/Amerongen houdt het ook dit jaar droog

De laatste keer dat het tot aan de achterdeuren van het oude dorp kwam was in januari 2011. Sindsdien klotste het water wel vaker erg hoog, maar nooit tot over de zomerdijken.

HoogwaterAmerongen (4)

Drie jaar geleden -ook begin juni- voerde boswachter Spitzen de Galloways en Konikspaarden van Utrechts Landschap uit voorzorg nog over de provinciale weg, naar hoger gelegen gronden aan de voet van de Amerongse Berg.

Galloway

Daar waar vroege Amerongers al in de steentijd op raatakkers voedsel kweekten. Maar dat hoeft dit jaar niet eens, de koetjes kunnen gewoon lekker rond blijven banjeren op hun eigen rauwe weitjes van de bovenpolder.

HoogwaterAmerongen (8)

Het water komt volgens de voorspellers een meter lager uit dan destijds, en toen geraakte het uiteindelijk ook net niet tot over de zomerdijken.

HoogwaterAmerongen (5)

De veerpont is uit de vaart, voor aanleggen en oprijden staat het rijnwater wel te hoog. Maar wie hoog water spectaculair wil zien zijn, moet het met de plaatjes uit 2011 doen. Of naar de Blauwe Kamer, zegt boswachter Spitzen.

HoogwaterAmerongen (10)

Geen nieuwe beelden dus van een van de buitenwereld afgesneden Kasteel, van verdronken waterkonijnen of van vrij zwemmen, mits op wegen en paden.

HoogwaterAmerongen (15)

HoogwaterAmerongen (6)

HoogwaterAmerongen (9)