Heuvelrug

Zakelijk Heuvelrug: Lege kazerne biedt kansen

Omdat de verhuizing van de marinierskazerne volgens hen een gedane zaak is, wil ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug dat het gemeentebestuur snel een plan voor de invulling van het verlaten kazernecomplex maakt. Liefst moeten daar jonge ondernemers in, of een kennisinstituut.

Zakelijk Heuvelrug noemt de lobby van B&W in om de kazerne voor Doorn te behouden in een persbericht een 'achterhoedegevecht'. 'Je kunt wel brieven schrijven en klagen dat je niet gehoord wordt, maar dat maakt niet veel uit in Den Haag,' aldus de ondernemerskoepel. Volgens Zakelijk Heuvelrug is het beter vooruit te kijken. De ondernemersvereniging noemt de Van Braam Houckgeestkazerne nu in feite 'een heel groot bedrijventerrein', en is het beter het 'mogelijke vertrek te beschouwen als een geluk bij een ongeluk', omdat het nieuwe kansen biedt. 

Op de het complex ziet Zakelijk Heuvelrug na het geleidelijke vertrek van de mariniers liefst de vestiging van een kennisinstituut dat zich met duurzaamheid bezig houdt. Een tweede mogelijkheid is volgens Zakelijk Heuvelrug 'het scheppen van een broedplaats voor studenten en bedrijven in mode en textiel en duurzame (auto)technieken, beide in samenwerking met de Driebergse autoschool IVA en de Doornse modeschool European Fashion Academy. Mogelijk kan dat zelfs in combinatie met een campus voor de studenten van IVA en EFA, met allerlei spin-off's als gevolg. Ook zou het terrein gebruikt kunnen worden als woonruimte voor verplegend personeel van de vele zorginstellingen die de Heuvelrug kent. Volgens Zakelijke Heuvelrug zijn dit slechts hun eerste drie invallen.

Opmerkelijk is verder de waarschuwing van Zakelijk Heuvelrug voor een mogelijk vertrek van de politiedienst KLPD uit Driebergen. Volgens voorzitter Blom gaan er geruchten dat de KLPD gecentraliseerd in Zoetermeer gehuisvest wordt en moet het college nu iets doen. 'Laat je niet verrassen door de minister van Veiligheid en Justitie die in een onderonsje met een of andere CdK de KLPD uit Driebergen weghaalt.'

Verbaasd, boos eigenlijk, toonde het bestuur van Zakelijk Heuvelrug zich vanmiddag overigens over de ruimhartigheid van het gemeentebestuur rond de uitbreiding van de kazerne. Om een verhuizing van de kazerne naar Vlissingen te voorkomen beloofde wethouder Pamboer defensie veel ruimere uitbreidingsmogelijkheden dan het bestemmingsplan nu geeft. Volgens voorzitter Blom wachten lokale ondernemers al jarenlang wachten op toestemming voor beperkte uitbreiding, is de plotselinge gemeentelijke toegeeflijkheid daarom erg opmerkelijk.