Heuvelrug

Zorgen over betrokkenheid politie Heuvelrug UPDATE: Politie: normale procedure gevolgd

Ondernemers op de Heuvelrug willen dat de politie serieuzer met diefstallen en overvallen omgaat. Vorige week donderdag werd een Amerongse ondernemer stilletjes beroofd, de dag erna een hotel in Maarsbergen. Aangifte doen konden beide ondernemers pas dagen of zelfs weken later. De politie bouwt intussen aan een nieuw centraal 'basisteambureau', maar kan nog niet zeggen welke posten worden versterkt of gesloten. 

(lees ook de update)

Wilma Huisjes had vorige week donderdag twee 'aardige jongens van rond de twintig' in de winkel, een winkel in producten rond lyfestyle, outdoor, kunst en toerisme. 'Hele rustige, vriendelijke jongens. Beleefd vroegen ze wat ik ze kon aanraden, ze moesten van hun teamleiders een groepsuitje voorbereiden. Een van hen had ook nog een cadeuabon nodig. Die pakte ik voor hem, maar die had hij bij nader inzien toch niet nodig.' De jongens snuffelen nog wat rond in de winkel en vertrekken. De volgende ochtend bemerkt Huisjes het lege bakje met VVV-cadeaubonnen. Schade: rond de duizend euro. 

'Ik heb meteen de politie gebeld en werd na een keer of tien -elke keer weer het hele verhaal vertellen en uitleggen- doorverbonden met Veenendaal. Wat wilt u van ons, vroegen ze. Nou, dat u komt kijken en de situatie opnemen.' Maar dat blijkt niet direct de bedoeling. Huisjes mag wel een afspraak maken om aangifte te komen doen. De eerstvolgende mogelijkheid is over twee weken. 'Ik stond te trillen op mijn benen,' vertelt Huisjes, die door 'gigantisch kwaad' te worden de afspraak nog ruim een week weet te vervroegen. 'Ik weet ook wel dat ze die jongens niet meer kunnen pakken, maar ik wil wel gehoord worden. De mensen op de meldkamer vertelden me zelfs dat het lijkt dat deze jongens onderdeel zijn van een bende met slimme, vooropgezette plannen. En toch heeft het geen prioriteit. Het is  niet dat ik een hetze wil ontketenen of zo. Maar wel een open en eerlijk gesprek, een zinnige discussie waarom wij zo verschrikkelijk in de wacht worden gezet.'


Marcel Andeweg, manager van een hotel op de Heuvelrug, merkt een week eerder dat er geld geroofd is uit een van de kansspelautomaten'in zijn hotel. 'De automaat was opengebroken, alle geld eruit gehaald. Dus bellen we de meldkamer om aangifte te doen.' Daar komen we niet voor, zegt de meldkamer. Andeweg mag wel een afspraak maken om de dinsdag erop in Veenendaal  aangifte te komen doen. 'Als zoiets speelt wil je zo'n  antwoord niet krijgen. Dan wil je gewoon dat er blauw komt. Al was het alleen maar om mensen gerust te stellen,' aldus Andeweg, die via zijn netwerk en een andere politieafdeling toch voor elkaar krijgt dat de politie langs komt en videobeelden bekijkt. 'Eerst zeiden ze: sporenonderzoek, dat heeft geen zin, dat doen we niet. Maar we hebben alles op beeld staan. Drie mensen komen binnen en halen bijna onder onze ogen die automaat leeg. Er zijn geen doden of gewonden gevallen, maar mijn personeel is er niet echt gerust meer op.'

Beide ondernemers twitterden hun ongenoegen over de gang van zaken afgelopen weekend de wereld in, en zijn inmiddels benaderd door ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug. Die gaat nu inventariseren hoe groot de problemen zijn en wat ondernemers tegen de nieuwe trend kunnen doen. De afdeling voorlichting van politiedistrict Heuvelrug kon niet direct reageeren op beide incidenten, maar laat wel weten de beide zaken intern uit te zoeken. 
 

Nieuw politiebureau 

Net afgelopen week ging de gemeentraad van de Utrechtse heuvelrug overigens akkoord met de bouw van een nieuwe centrale huisvesting te Doorn. In het kantoor worden de posten uit de omgeving centraal gehuisvest in een basisteambureau, vooruitlopend op de vorming van de Nationale Politie, waarmee het kabinet Rutte de organisatie van de politie wil herinrichten. Ook een deel van de Wijkse politie moet kantoor gaan houden op het nieuwe basisteambureau te Doorn. Volgens het bouwplan meet het nieuwe kantoor 950 m2 vloeroppervlak, is er een briefingruimte voor 15 agenten, komen er 14 parkeerplaatsen voor auto's en 35 voor motors en (dienst)fietsen. Voorts komen er twee verhoorkamers en drie zogenaamde ophoudkamers, ofwel politiecellen. 

Hoeveel agenten precies in Doorn kantoor gaan houden wil de politie niet zeggen. Ook over het eventuele verdwijnen van het politiebureau in Driebergen wil de politie niets kwijt. Eerder al verdwenen er politiebureau's uit alle andere kernen van de Heuvelrug. Volgens politievoorlichter Ingrid Lemeer is het nog te vroeg over het eventuele opdoeken van het Driebergse bureau naar buiten te treden, omdat er nog weinig bekend is over de toekomstplannen. 'Ik had graag iets anders willen vertellen, maar ik heb net contact gehad met de wijkchef en daaruit bleek dat we kunnen hierover niets kunnen zeggen.' Voor de hand ligt het verdwijnen van de Driebergse post wel, omdat die kantoor houdt in het voormalige Driebergse gemeentekantoor. Dat kantoor staat in de verkoop, vanwege de bouw van een centraal gemeentekantoor te Doorn, dat ook al voor scheve ogen zorgde in Driebergen. Driebergen is met afstand de grootste kern van de Heuvelrug, maar ziet nu toch alle diensten naar het centraal gelegen Doorn verdwijnen. 

Het Doornse basisteambureau krijgt drie bouwlagen, twee bijgebouwtjes en een aantal garages en fietsenstallingen, blijkt uit de tekeningen. Met een rond dak zal het enigszins uit de toon vallen, aan deze Doornse straat met vooral hoekige villa's. Volgens wethouder Verhoef is besloten het bureau een 'eigentijds gezicht te geven voor een bijzonder functie op een bijzonder plek.' Het voorstel zelf rept van 'een eigenstandige invulling die zich als het ware als autonome, solitaire ontwikkeling manifesteert'. Vanuit de politiek klonken geen bezwaren tegen het plan, behalve wat betreft de kap van twee monumentale bomen, die waarschijnlijk zullen moeten wijken bij de bouw. Volgens het voorstel betreft het gezichtsbepalende bomen, maar is er sprake van een verkeersonveilige situatie. 'Vanuit verkeersveiligheid voor met name het langzaam verkeer op de N225 maar ook vanuit de uitrit van het toekomstig politiebureau wordt een kap met herplant ten strengste geadviseerd.' Wethouder Verhoef heeft nog wel bedongen dat de politie een inspanningsplicht heeft om de bomen te laten staan. Volgens Verhoef ligt er een plan om 'iets met woningbouw'te gaan doen op de plaats van het te slopen pand van het oude politiebureau.