Heuvelrug

Woonwagenkamp Sportlaan verlaten; en klaar voor woningbouw

IMG 6314

Het beruchte woonwagenkamp aan de Driebergse Sportlaan is verlaten. Het kampje wordt nu ontoegankelijk gemaakt voor eventuele nieuwe bewoners. Over twee jaar moeten er  dertig nieuwe woningen staan.

Vorige week is de laatste caravan van de familie Bakker vertrokken. De familie werd vorig najaar door de gemeente uitgekocht, om een einde te maken aan jarenlange overlast en rumoer. Voor de familie werd een woning met schuur en grote lap grond aangekocht in het Noord-Limburgse Heijen, waar ze hun handel in oud ijzer kunnen voortzetten. De regeling is gefinancierd uit de laatste gelden van het woonwagenschap, waarmee de voormalige gemeente Driebergen samen met omliggende gemeenten de huisvesting van woonwagenbewoners regelde. De gemeente Utrechtse heuvelrug moest daar nog €40.000 bijleggen, plus een lening van €160.000 verstrekken.

IMG 6314

Omdat de familie de lening uiteindelijk toch niet nodig bleek te hebben, springt de gemeente er nog iets voordeliger uit, zegt wethouder Homan. 'We besparen er rente mee. Plus dat we geen risico meer lopen. Dat risico ligt bij zulke gevallen toch altijd wat hoger.' Het woonwagenschap is inmiddels opgeheven. In de gemeente Heuvelrug resten nu nog slechts twee woonwagenplaatsen, sinds ook het woonwagenkampje De Tienden in Leersum wordt omgezet in drie woningen, waarvan een wordt betrokken door de laatste bewoners van dat kampje. 

Het woonwagenkampje aan de Sportlaan is inmiddels zo goed als met de grond gelijk gemaakt. Water en elektra zijn afgesloten en het kampje wordt ontoegankelijk gemaakt door er grote betonnen legoblokken voor te leggen. 'Zodat je echt onmogelijk nog met een auto of caravan het terrein op kan,' licht wethouder Homan toe. 'Dit soort terreintjes is bekend bij rondtrekkende mensen en ondanks dat het formeel geen staanplaats meer is kan zo'n terrein toch ineens gebruikt worden door iemand anders.' 

Op de plek van het kampje en de naastgelegen voormalige gemeentewerf moeten rond de dertig woningen gebouwd worden. Volgens Homan zijn de onderhandelingen daarover in gevorderde staat, maar nog niet rond. Een van de onderhandelende partijen zou Heuvelrug Wonen zijn, die in elk geval het deel (30%) sociale woningbouw voor zijn rekening neemt. De bouw zou binnen anderhalf jaar kunnen starten, verwacht Homan.

 

img 1413