Heuvelrug

Illegale zwijnenfamilie wacht kogel

Spitzen en Bakker in bos

Het Utrechts Landschap streed lang voor toelating van wild op de Utrechtse heuvelrug, maar nu moet de natuurorganisatie zelf een familie zwijnen voor afschot aangeven bij provincie.


Volgens een bericht in De Gelderlander heeft boswachter Hugo Spitzen een familie zwijnen aangetroffen in de bossen rond Rhenen. Het zou gaan om een vrouwtjeszwijn met vijf of zes biggetjes. De boswachter denkt dat het gaat om uitgezette dieren, schrijft De Gelderlander, en niet om vanuit de Veluwe gemigreerde dieren. Het Utrechts Landschap heeft de dieren inmiddels aangegeven bij het provinciebestuur. Er zit weinig anders op dan afschieten, zegt de boswachter in de krant.

Spitzen en Bakker in bos

Dat klinkt raar, omdat het Utrechts Landschap samen met andere natuurorganisaties vorig jaar juist een lange campagne voerde om zwijnen en ander wild toe te laten op de Utrechtse heuvelrug. Die strijd verloren de natuurorganisaties; behalve een quotum van 150 edelherten mag de komende tien jaar geen hoefdier de Heuvelrug betreden. Na die tien jaar bekijkt de provincie de zaak opnieuw.  ‘Klopt,’ zeg Chris Bakker, ecoloog van het Utrechts Landschap. ‘Als de hele Heuvelrug van ons zou zijn mochten ze blijven. Alle hoefdieren zijn welkom voor ons. Maar we hebben onze zin niet gekregen.’

En nu moet het Utrechts Landschap zich conformeren aan het genomen besluit, zegt Bakker: geen zwijnen op de Heuvelrug. ‘Het zou lastig worden als iedere terreinbeheerder een eigen keuze maakt. Dan krijg je curieuze situaties. Op het ene perceel de nulstand, terwijl de zwijnen op het andere perceel ongemoeid worden gelaten. Dan ga je elkaar als buren ook heel raar aankijken.’  Volgens Bakker ligt het lot van de zwijnen nu in handen van de bestuurders op het Utrechtse provinciehuis. Die zal hoogstwaarschijnlijk besluiten dat de dieren moeten worden afgeschoten.

Het is wel met pijn in het hart dat het Utrechts Landschap de zwijnen heeft moeten aangeven, maar er zat niets anders op, zegt Bakker. ‘Ze zijn gespot door een wandelaar, en die vertelt het verhaal aan iedereen.’ Bovendien, zegt Bakker, zijn deze zwijnen waarschijnlijk uitgezet. ‘En dat gerommel in de natuur, daar houden we niet zo van.’ Blijven mogen nog wel de twee mannetjeszwijnen, die twee jaar geleden vanuit de Veluwe in de bossen van landgoed Plantage Willem III neerstreken. Het Utrechts Landschap wees vorig jaar nog op hun rol als nuttige terreinbeheerders, net als de daar aanwezige groep van 35 damherten, die een speciaal pardon kregen van de provinciebestuurders. De herten houden de vegetatie in de open gebieden kort, zodat daar geen duur onderhoud nodig is. De zwijnen woelen de grond in de bossen om, zodat boomzaden wortel kunnen schieten door de dikke moslaag heen.

IMG 1483

De twee mannetjeszwijnen mogen blijven omdat ze zich met hun tweeen niet kunnen voortplanten, en toch al geen overlast veroorzaken. En misschien weet het verse groepje zwijnen ook nog wel even uit handen van de jagers te bllijven, zegt Bakker. ‘Het zijn slimme beestjes, dus die kans is aanwezig.