Heuvelrug

Heuvelrug krijgt heus ook inspraak over ecoducten

De plannen voor aanleg van twee ecoducten voltrekken zich vooralsnog buiten de gemeentelijke invloedsfeer. Maar voor inwoners komen ook nog momenten van inspraak, zegt wethouder Boonzaaijer.

Afgelopen week verraste bouwer Bam met een persbericht: Bam gaat het ecoduct over de N227 bouwen, de provinciale weg tussen Doorn en Maarn. Bij het persbericht een mooie tekening van veel groen, en een prachtige tunnel onder al dat groen door.

Een mooi schetsje, zegt ook de Heuvelrugse wethouder Boonzaaijer, die de tekening inmiddels bezit, en ook het buitengebied in zijn portefeuillie heeft. ‘Maar het kan ook best iets anders worden, want formeel is er nog niets bij ons ingediend.’

{mprestriction ids=”*”}Boonzaaijer reageert hiermee op de ophef over de manier waarop de discussie over de ecoducten gevoerd wordt, namelijk buiten weten en zonder deelname van bevolking en gemeente Heuvelrug. De ophef nam verder toe nadat tegelijkertijd en precies op de plek waar een van de ecoducten moet komen ook nog een half bos werd gekapt.

Inspraak

Dat laatste heeft met het ecoduct niets te maken, zegt Boonzaaijer, dat is reguliere kap van het eigen bos door het Utrechts Landschap. En de bevolking krijgt heus nog wel inspraak. ‘Er is nog niks zeker, het gaat over voorgenomen besluiten. Zodra de provincie er uit is gaan wij de plannen in behandeling nemen, lopen we onze procedure en krijgt de bevolking nog alle mogelijkheden om de plek te bekijken, de vorm en de inpassing. En om zienswijzes in te dienen.’

Dat in het persbericht van BAM staat geschreven dat voorjaar 2015 wordt begonnen met de bouw van het ecoduct over de N227, om die in het najaar van 2016 af te kunnen ronden, dat zegt Boonzaaijer niet te weten. ‘Want ik hoef het ook niet te betalen. En ik ga ook niet over de vraag of een ecoduct nuttig is, dat is iets wat de provincie doet. Ik weet alleen dat de provincie nog voor de verkiezingen een onomkeerbaar besluit wilde nemen over deze ecoducten, die deel uitmaakten van hun coalitieakkoord.’

Precieze locaties

Een oorspronkelijk plan voorzag in tien nieuwe ecoducten in de provincie Utrecht, vanwege de bezuinigingen door de Rijskoverheid zijn daar nog drie van over. Twee ervan komen te liggen op de noordhelling van de Utrechtse heuvelrug, over de provinciale wegen N226 en N227, nabij de grote ecoducten Mollenbos en Rumelaar, over de A12 en de Treekerwissel, verderop richting Woudenberg.

De ecoducten moeten het stelsel van ecoducten over de regionale snel- en provinciale wegen compleet maken, zodat wild via deze corridoren ongehinderd kan migreren tussen de natuurgebieden op de Utrechtse heuvelrug, de Veluwe en het Gooi. Dat is nodig voor de genetische variatie, zodat de natuur gezond kan blijven.

OGEN, een organisatie waarin verschillende gemeenten samenwerken, heeft voor beide ecoducten locaties gevonden. Voor de N226 -de provinciale weg tussen Leersum en Maarsbergen- is dat de flauwe bocht net nadat de Maarsbergse weg Woudenbergseweg is geworden. Eerder werd het ecoduct een stuk zuidelijker ingetekend. Vanwege zorgen vanuit omwonenden over de hekwerken die de het wild naar het ecoduct moeten sluizen gekozen voor een ooordelijker variant. Met de aangrenzende landgoedeigenaren is inmiddels overeenstemming over de aanleg.

Het ecoduct over de N227 staat gepland vlak na een elektriciteitshuisje van de waterleding -hectometerpaaltje 8.6- aan de provinciale weg. ‘Daar ligt een natuurlijke talud die de aanleg eenvoudiger maakt,’ aldus Boonzaaijer.

Zwijnen

Overigens zijn er al successen te melden, bijvoorbeeld van ecoduct Mollebos. Volgens een bewoner van de bossen nabij het ecoduct is onlangs een everzwijn gezien nabij de woonhuizen, die verscholen liggen in die bossen. Ook doet de inwoonster verslag van zwijnensporen op het ecoduct.
Boswachters kunnen de waarneming desgevraagd nog niet bevestigen, ook omdat dat het doodvonnis zou zijn voor het bewuste everzwijn. Een familie zwijnen nabij natuurgebied Plantage Willem III onderging na ontdekking hetzelfde lot.'{/mprestriction}

 

Lees ook:
Illegale zwijnenfamilie wacht kogel
Zwijnenfamilie ten dode opgeschreven
PvdD: Zwijnen zijn miljoenen waard