Heuvelrug

Duel op Sterkenburg

Duel op sterkenburg

Maandag 28 mei op Kasteel Sterkenburg: een live duel tussen de Heer van Aeswijn en een mistroostige verrader: 'Nog een woord en ik rijg u aan mijn  rapier!'

Niet alleen een duel, bezoekers van de voorstelling beklimmen de trappen van het kasteel, bezoeken de keuken, de gangen en de zorgvuldig  gerestaureerde woonvertrekken van het oude, archetypische kasteel Sterkenbrug. Waarbij ze worden verrast met en vergast op meer toneelspel, harmonieus koorzang, of een oude sage over het schommelende meisje dat nooit weerom keerde.

Duel op sterkenburg

Het theatergezelschap Kunstrijk -de makers van de rondleiding- trad vorig jaar op in Kasteel Broekhuysen, het jaar ervoor in Slot Zeist. Maandag proberen ze een kleine vier eeuwen geschiedenis van Sterkenburg terug te roepen. 'De bedoeling is dat je je tijdens de voorstelling afvraagt wat nu eigenlijk waar is: het toneelspel van baron Kneppelhout, of dat jij daar in het heden naar staat te kijken,' zegt Nelleke Nieuwboer, regisseur van de rondleiding.

Centraal daarbij staat maandag de 'Vloek van Sterkenburg', zo genoemd vanwege de vele gevallen van plotseling overlijden of verdwijnen van kasteelheren en bezoekers, door alle eeuwen heen. 'Mensen die hier nu wonen zeggen dat er ook nog steeds geesten wonen. Ik zag zelf tijdens repetities ineens deuren opengaan. Als je die deur dan binnengaat, voel je een bepaalde aanwezigheid. Griezelig.'

Voor de huidige kasteelheer Alex van Helsdingen is dat niet meer griezelig. Hij stelt zijn kasteel graag voor iedereen open op dagen zoals maandag; niet geheel toevallig de Dag van het Kasteel. Maar ook op andere dagen zijn mensen welkom, als gast van een van de vijftien B&B kamers, of voor zakelijke besprekingen in het koetshuis. Maar Van Helsdingen wil ook graag zijn non-profit kant laten zien. Zo zijn mensen met functiebeperking komende maandag welkom voordat de betaalde voorstellingen van start gaan. 'Het onderhoud van zo'n kasteel is duur, dus moeten we inkomsten genereren. Maar we willen ook nadrukkelijk verbinding leggen met de samenleving, met de gewone mensen.' 

Voor kaarten voor de voorstelling, extra arrangementen en info klik hier.
Bekijk ook het filmpje van (een repetitie van) het duel op hillridgetv

Sterkenburg