Doorn

Hek Dennenburg weer bovenop stapel

Het hek van landgoedeigenaar Willems hindert nog altijd de vrije doorgang van het rondje Dennenburg. Het onderzoek naar de rechtmatigheid heeft lang stilgelegen, maar is onlangs weer opgepakt.

20120118-20120118-img 5002

Volgens verantwoordelijk wethouder Verhoef is het dossier vorige week weer bovenop op een bureau beland. 'Het was even onduidelijk wie in onze organisatie dat moest oppakken. Maar sinds ik er achteraan ben gegaan wordt er weer aan gewerkt,' aldus Verhoef die verwacht dat 'binnen enkele weken' de vraag naar rechtmatigheid van het hek beantwoord zal zijn. 

Verhoef wil niet vooruit lopen op dat antwoord. 'Als het eenvoudig was, dan was het al opgelost. De crux zit in de vraag of deze weg openbaar is. Dat is een weg als die 30 jaar onafgebroken openbaar is geweest. Maar soms verschijnt in zulke gevallen toch een oude foto waaruit blijkt dat de weg op enig moment particulier is geweest. En dan heb je een ander verhaal.'

Willems, eigenaar van landgoed Dennenburg, plaatste in januari een stalen hek over het landweggetje dat zijn landgoed omringt. Driebergers die al sinds mensenheugenis gewend zijn een rondje om Dennenburg te rennen, fietsen of met de hond te lopen troffen halverwege ineens een barriere aan. 

Volgens Willems zelf was het hek bedoeld als bescherming van de natuur, die met de bouw van een nieuwbouwwijk ernaast bedreigd zou worden. Volgens een buurman met wie WIllems het al een tijdje stevig aan de stok heeft – de gewezen boer Hoogenraad- was het hek gewoon pesterij. Een andere buurman timmerde naast het stalen hek snel een houten hekje op eigen grond, waarmee er een bypass ontstond.   

Voor de ontsluiting van het bedrijf van boer Hoogenraad is inmiddels een andere oplossing verzonnen: in het bouwplan van de nieuwbouwwijk Lange Dreef is nu een weg ingetekend die de boerderij met de Schippersdreef gaat verbinden. Overigens betaalt de gemeente al enige maanden een maandelijkse boete,  oplopend tot €13.800 (zie UPDATE) aan landgoedeigenaar Willems. Die dwangsom heeft de rechter opgelegd, omdat de gemeente boer Hoogenraad niet dwingt met zijn paardenfokkerij te stoppen.

De gemeente wil dat niet omdat Hoogenraad zijn land aan de gemeente heeft verkocht en altijd heeft meegewerkt aan de planvorming rond nieuwbouwwijk Lange Dreef, in ruil voor de toegezegging mee te werken aan de vestiging van de paardenfokkerij. Als oplossing moet de paardenfokkerij enige tientallen meters naar het zuiden worden verplaatst. De papieren daarvoor zijn al rond, maar ook tegen deze oplossing zou buurman Willems de juridische strijd weer zijn aangegaan. 

UPDATE: Gevraagd naar de precieze omvang van de betaalde dwangsom laat de gemeente weten dat er eenmalig een bedrag van €13.800 is betaald. Dat bedrag is een het totaal aan dwangsommen, nadat de rechter de gemeente een dagelijkse dwangsom had opgelegd omdat het geen handhavingsbesluit nam over de paardenfokkerij. Dat besluit is genomen op 9 februari, waarna de dwangsom is komen te vervallen. 

Lees ook: Bouw Lange Dreef vast begonnen