Heuvelrug

Heuvelrug: gerucht 4e wethouder is speculatie

UHRtweet4ewethouder

De gemeente Utrechtse heuvelrug zegt dat berichten over toch weer een vierde wethouder zijn gebaseerd op louter speculatie. 

Dat twittert de gemeente vanochtend. Aanleiding is een bericht in het AD/UN, waarin wordt gesuggereerd dat de gemeenteraad in een geheime vergadering besloten heeft dat VVD-raadslid Stan Klijnhout de portefeuille van de opgestapte wethouder Roy Pamboer overneemt. Volgens de tweet van de gemeente is dat bericht gebaseerd op speculatie, en niet op feiten.

UHRtweet4ewethouder

Wat de gemeenteraad gisteravond wel heeft besproken is hillridge nog onduidelijk. Ellen Lodder, woordvoerder van de gemeente zegt niets over de vergadering te mogen zeggen, dus kan ook niet bevestigen of ontkennen dat er over een vierde wethouder gesproken is. 'De gemeenteraad heeft tot geheimhouding besloten en zolang die geheimhouding geldt kan ik er niets over zeggen.' Volgens Lodder heeft de verslaggever van het AD/UN dingen gezien en die dingen aan elkaar geknoopt tot de conclusie die de krant vanochtend publiceerde. 'Maar ze hebben gezegd morgenochtend een rectificatie te plaatsen', aldus Lodder.

Woensdag twitterde D66-raadslid Hugo Prakke dat hij per e-mail was uitgenodigd voor een ingelaste, besloten raadsvergadering op donderdag. Wat het onderwerp van die geheime raadsvergadering zou zijn was de raadsleden toen nog niet duidelijk, ook niet na verscheidene tweets van collega-raadsleden. Het werd Prakke overigens niet in dank afgenomen dat hij de geheime vergadering wereldkundig maakte. SP-raadslid Geijtenbeek noemde het 'niet zo handig', andere betrokkenen toonden zich aanzienlijk bozer.

In de vergadering van gisteravond heeft een meerderheid van de gemeenteraad toch aanleiding gezien de geheimhouding te bekrachtigen. Tijdens en na de vergadering was het verder opvallend stil op twitter, terwijl raadsleden doorgaans gedurende vergaderingen graag standpunten innemen en verslag doen. Ook het ter elfder ure afgelasten van het twitterspreekuur van wethouder Homan, wegens 'onvoorziene omstandigheden', gaf voer aan speculatie.   

Wethouder Pamboer leverde 24 mei zijn portefeuille in, omdat hij geen vertrouwen meer had van de gemeenteraad. Twee weken later maakte het college van BenW bekend verder te gaan met drie wethouders, een voornemen dat al in 2010 was genomen, maar begin dit jaar nog werd uitgesteld. Pamboers  portefeuille is vervolgens verdeeld onder de andere drie wethouders. Maandag wordt het besluit om met drie wethouders door te gaan officieel door de gemeenteraad bekrachtigd. 

 

tweetprakke4ewethouder