Heuvelrug

Andere Heuvelrug worstelt met Korhoenders

korhoender

Op een andere Heuvelrug worstelen natuurbeheerders ook met hun dieren. Voor het derde jaar op rij zijn alle kuikens van de Sallandse korhoenders gestorven.

De Utrechtse heuvelrug mag de bekendste zijn, er zijn meer heuvelruggen. Er is de Beekse heuvelrug bij Nijmegen, er is de Kempense heuvelrug net over de Vlaamse grens, en er is de Sallandse heuvelrug (en dan tellen we de hillridges niet eens mee). Op de Sallandse heuvelrug worstelen natuurbeheerders net als op de Utrechtse heuvelrug met hun dieren.

Waar het op onze Heuvelrug zo goed gaat dat dieren bij onze grens moeten worden tegengehouden, en zij die de grens oversteken moeten worden afgeschoten, daar lijkt het in Salland niet te lukken om de laatste twintig Hollandse Korhoenders te beschermen. Afgelopen voorjaar werd -onder luid protest-  de kwijnende populatie uitgebreid met een handvol geimporteerde Zweedse exemplaren, waarvan er uiteindelijk drie overleefden. De korhoender is een loopvogel met een spectaculaire balts, en broertje van de Schotse sneeuwhoen, ook bekend van whiskymerk Famous Grouse.

Nu is geconstateerd dat van de oogst van in totaal 28 kuikens uit de overgebleven tien Hollandse korhoenderparen er geen een de eerste week heeft overleefd. Ook de vorige drie jaar stierven alle kuikens, volgens de projectleider van Staatsbosbeheer nog altijd om onbekende redenen. Volgend jaar komen er weer twintig korhoenders uit Zweden over, ondanks kritiek van plaatselijke politici, die menen dat een dergelijk project in tijden van crisis en bedrijfssluitingen een vorm van geldverspilling is.

korhoender