Heuvelrug

Ruzie in raadszaal

Aan het slot van een verder wat gezapige vergaderavond eiste wethouder Homan excuses van raadslid Hensbergen. Ze beschuldigde Homan ineens van het verspreiden van onjuiste informatie.

Aanleiding was een rondvraag gesteld door raadslid Hensbergen, die van Homan wilde weten of het klopte dat de Maarnse bibliotheek zou verhuizen naar het zojuist verkochte oude gemeentehuis van Maarn. Volgens Homan zat die verhuizing er inderdaad aan te komen, omdat de nieuwe exploitant een combinatie van b rasserie en bibliotheek in het monumentale pand wel zou zien zitten. Volgens Homan was dat goed voor Maarn, omdat de publieksfunctie van het voormalige gemeentehuis daarmee beter gewaarborgd zou zijn.

Volgens Hensbergen, Maarns raadslid namens lokale partij BVH, zou het echter  een onwenselijke ontwikkeling zijn, omdat de bibliotheek in dat geval het dorpshuis De Twee Marken zou verlaten, wat de exploitatie van dat dorpshuis verder zou bemoeilijken. Homan zei daar niets mee te maken te hebben: 'De Twee Marken is een commerciele partij, en die moet zelf zijn broek ophouden. Als daar huurders weglopen, dan zijn wij daar als gemeente niet voor verantwoordelijk.'

Waarna Hensbergen de wethouder publiekelijk betichtte van het verspreiden van onjuiste informatie. Over welke informatie het precies ging en waarom die onjuist zou zijn werd niet duidelijk, omdat Homan ontplofte en op hoge toon excuses eiste van Hensbergen: 'Dit is ernstig. U beschuldigt me van liegen. Ik zou hier eigenlijk aangifte van moeten doen. Ik eis excuses, desnoods in de krant.'  Pogingen van Hensbergen om zich te  verduidelijken gingen verder verloren in heen en weer-geschreeuw en het luid afhameren van de vergadering door de voorzitter. 'Nee mevrouw Hensbergen, de vergadering is gesloten!'