Heuvelrug

Hillen: Marinierskazerne definitief naar Vlissingen

marinierskazerne

Minister Hillen zegt dat de verhuizing van de Doornse marinierskazerne definitief is. 'Doorn is uitgewoond.'

Volgens omroep Zeeland heeft de minister vanochtend zijn collega's overtuigd dat een verhuizing naar Vlissingen goedkoper is dan renovatie van Doorn. Daarop zou de minsterraad achter Hillens besluit zijn gaan staan. Wel moet de Tweede Kamer het besluit van Hillen nog bespreken maar Hillen zegt voor Omroep Zeeland het  ''zeer onwaarschijnlijk'' te vinden dat de kamer de verhuizing tegenhoudt.' 

Volgens Hillen 'weet je het maar nooit', maar is de zaak met de steun van de ministerrraad, het huidige parlement en de betrokken organisaties (de mariniers zelf) 'in zekere gebeiteld'. De ruime marge in de verhuiskosten – 'tussen de €100 en €225 miljoen'- is volgens  Hillen verzonnen om precieze bedragen in de begroting uit inkoopoverwegingen geheim te houden.  Op de lange termijn zou Vlissingen 'een kleine 3 miljoen' goedkoper zijn dan Doorn. 

Volgens Hillen is zijn besluit 'in de eerste plaats te danken aan het feit dat Doorn uitgewoond was. En toen kwam Zeeland in beeld'.  Hillen zegt verder bij zijn bezuinigingsoperatoes 'heel erg rekening gehouden te hebben met regionale bezuinigingen' en noemt daarbij Den Helder, Leeuwarden en Limburg. 'En ik ben heel bij dat Zeeland nu ook in beeld is. Het zal een grote impuls voor Zeeland zijn.' 

De marinierskazerne lijkt zo een belangrijk onderdeel van de verkiezingscampagne te worden. Wethouder Homan zei afgelopen week nog te verwachten dat minister Hillen zijn besluit niet meer op tijd door de Tweede Kamer zou kunnen loodsen. 'Dus de hoop op behoude van de kazerne voor Doorn neemt toe.' 

Vorige week nog lobbiede Homan met zijn regionale VVD-afdeling voor het behoud van de Doornse kazerne. Volgens berichtgeving op RTV-Utrecht en in de lokale krant De Kaap zou VVD-kandidaat Rene Leegte het behoud van de marinierskazerne in Doorn voorstaan. Nadat het nieuws werd overgenomen door de Zeeuwse krant PZC, meldde VVD-defensiewoordvoerder Bosman via een tweet dat dit een onjuist beeld schetste, waarna RTV-Utrecht de tekst corrigeerde. En daarop ook de PZC zelf.

Maandag komt ook D66-kamerlid Hachchi nog naar restaurant Brocante, tussen Driebergen en Doorn, om met de lokale bevolking te praten over de marinierskazerne. Hillridge zal daarbij zijn.

marinierskazerne