Driebergen

Toekomst Driebergs gemeentehuis onduidelijk

Projectontwikkelaar Grootheest krijgt twee maanden extra de tijd om te denken over de aankoop van het Driebergse gemeentehuis. Het doet de kansen op lokaal maatschappelijk gebruik van het gebouw slinken.

Grootheest heeft een optie voor eerste recht van koop van het voormalige Driebergse gemeentehuis, dat overbodig is geworden sinds de ambtenaren naar het nieuwe gemeentehuis in Doorn zijn verhuisd. De optie is een erfenis uit Doorn, waar een plan van Grootheest moest wijken voor het nieuwe gemeentekantoor. Naast een afkoopsom van 5,6 miljoen euro kreeg Grootheest de optie tot eerste koop van het Driebergse gemeentehuis, waar een appartementencomplex zou moeten verrijzen.

De optie van een half jaar verliep 1 oktober, maar wethouder Homan heeft daar twee maanden aan vastgeplakt. ‘Omdat de koper zegt serieus geinteresseerd te zijn en bedenktijd vraagt. Ik vind dat als een partij aangeeft een paar miljoen te willen investeren, je daar tijd aan moeten geven.’  Volgens Homan krijgt Grootheest tot december. ‘Anders is de partij niet serieus genoeg en gaan we het op een ander manier in de markt zetten.’

Grootheest zelf is zich van die planning niet erg bewust, aldus directeur Henk Leenhouts. ‘Nee, dat zegt me niet zoveel. We zijn gewoon nog in gesprek over voorwaarden, condities en prijs. In de huidige markt duren die gesprekken wat langer.’ Volgens Leenhouts heeft het weinig zin om uit te weiden over de plannen die de projectontwikkelaar heeft met het gebouw, of na sloop: met het perceel. Grootheest Bennekom moest vorig jaar dertig van de honderd personeelsleden laten gaan door een geslonken opdrachtenportefeuille, meldt dagblad Gelderlander

De verlenging van de optie doorkruist de plannen die een Driebergs trio heeft voor het leegstaande gemeentehuis, waarin de  Eurowinkel van de stichting Vluchtelingenkinderen gezelschap zou moeten krijgen van zzp’ers, startende ondernemers, loketten van welzijnsorganisaties en een aantal maatschappelijke organisaties. De Heuvelrugse gemeenteraad ontving hun plan vorige week toch al vrij sceptisch. De benaming plan was volgens SP-raadslid Van Geijtenbeek een groot woord, VVD-raadslid De Brey wilde graag de cijfers zien waarop het plan gebouwd is.

Volgens wethouder Homan zouden dat ‘marktconforme’ cijfers moeten zijn, waardoor de huurlast meer dan €300.000 per jaar zou bedragen. ‘En dat is ver af van wat de ondernemers denken op te kunnen brengen.’ Bovendien ligt er volgens Homan de opdracht het Driebergs gemeentekantoor zo snel mogelijk te verkopen. Verschil van mening is er overigens nog wel over de opbrengsten van het gebouw. Volgens Homan is de opbrengst nodig voor de financiering van het nieuwe gemeentekantoor, mochten de andere gemeentehuizen en gemeentwerven de afgesproken zeven miljoen niet opbrengen. Volgens de meeste raadsleden is het Driebergse gemeentehuis juist niet bij die financiering betrokken.  

Raadslid Scheltinga (PvdA/GL) noemde de Driebergse plannen zelfs sympathiek, en hoeft het gebouw in de huidige slappe vastgoedmarkt niet op stel en sprong verkocht. ‘Ik kan me goed voorstellen dat het gebouw verhuurd wordt, inclusief een clausule wanneer de huurders er weer uit moeten.’ Volgens D66-raadslid Prakke hoeft daarbij niet per se marktconform gerekend te worden. ‘In de Leersumse gemeentewerf zit de voedselbank, dus we maken wel meer uitzonderingen.’ CU-commissleid Van Wijnen vroeg de wethouder nog ‘wat warmer te doen naar de mensen’, waarop Homan in lichte woede ontstak. ‘Hier worden uitspraken gedaan over warmte. Ik heb al gezegd dat we uitermate veel waardering hebben voor het initiatief. Maar we moeten terughoudend en voorzichtig zijn, de begroting 2014 sluit nog positief, maar in 2017 hebben we wel een tekort van €3,5 miljoen.’ 

{jvotesystem poll=|18|}