Leersum

Leersumse asielfamilie mag voorlopig blijven

De Leersumse familie Camara mag voorlopig in Leersum blijven, heeft de dienst terugkeer en vertrek laten weten.  

Dat schrijft Carolien Spruijt, die de zaken van de familie behartigt. Begin september bestond er nog acute dreiging voor de familie, omdat minister Leers hen wilde terugsturen naar Guinee. De familie zou worden opgehaald, om zich in een vertrekcentrum voor te bereiden op vertrek. Daarop zochten Spruijt en de familie de publiciteit, om geld bijeen te brengen voor een 'schrijnendheidsprocedure'. Omdat de kinderen (8 en 11 jaar) in Nederland zijn geboren, zou 'terugsturen'  onverantwoord zijn.

Volgens Spruijt is sinds de verkiezingen de politieke realiteit zo gewijzigd dat er steun is voor een kinderpardon, waarbij geen enkel kind dat langer dan vijf jaar in Nederland weggestuurd mag worden. Of dat kinderpardon realiteit wordt is nog niet zeker, wel  heeft de Dienst Terugkeer & Vertrek ingestemd de familie voorlopig met rust te laten. De familie zal de schrijnendheidsprocedure daarom niet starten. Volgens Spruijt krijgen alle donateurs hun geld terug zodra zeker is dat het kinderpardon in wet wordt omgezet.