Heuvelrug

Verhalen over echt verdwalen

Tussendoor even een opmerkelijk nieuwsfeitje vanaf die andere Heuvelrug, in Salland: daar kun je tenmiste echt verdwalen.

 

Probeert de Utrechtse heuvelrug zich op de toeristenmarkt te zetten met een marketingcampagne genaamd Dwalen in Verhalen, in Salland kun je pas echt verdwalen. Daar raakten afgelopen week twee wandelaars de weg kwijt, aan de voet van de Boesselerberg, zo schrijven diverse Overijsselse media. Het echtpaar belde 112, waarna boswachter @WoudloperArend hen verkleumd op een boomstammetje aantrof. Volgens de boswachter komt verdwalen vaker voor dan menigeen denkt. Het echtpaar maakt het intussen goed. Het roept bij hillridge de vraag op: kun je bij ons ook echt verdwalen?

Afgezien van diverse hillridges in de Angelsaksische wereld bestaan er meerdere heuvelruggen, in Nederland zowel als Belgie. De belangrijkste na de onze is de Sallandse heuvelrug, waarmee de Utrechtse raakpunten heeft: ook een Nationaal Park, in dezelfde ijstijd (150.000 jaar geleden) als stuwwal ontstaan en net zo worstelend met de fauna. Verschillen zijn er ook: de Utrechtse (zuidelijk deel) is ruim tweemaal zo groot (6000ha) als de Sallandse (2700 ha). Het hoogste punt in Salland is net iets hoger (75,5 meter) dan de Amerongse berg (69,2 meter), dat dan weer wel.  

 

tweetboswachterarend