Heuvelrug

‘Heuvelrug’ wint gedichtenwedstrijd

Uit twee en negentig gedichten koos de jury van dichtwedstrijd Dwalen in Gedichten het gedicht Heuvelrug als beste. Het vers komt op posters, verspreid over de Utrechtse heuvelrug.

Read More

Heuvelrug is een gedicht van neerlandicus Hendrik-Jan de Wit uit Almere, een amateur-publicist die opgroeide aan de rand van de Heuvelrug. De Wit toont zich op zijn weblog verbaasd over het winnen van de wedstrijd, maar is er niet minder blij om. 

‘Het vers ontsproot al mijmerend over de streek van mijn jeugd de omgeving van Veenendaal: Rhenen, Amerongen, Elst, Wijk bij Duurstede, Leersum en Doorn. Ik schaafde het een paar dagen later nog wat bij – haalde het venijn eruit – en stuurde het op. Ik schreef vanuit het idee dat ik het gedicht voor een jury schreef en niet voor mijzelf.

Na het doormailen van mijn gegevens, kreeg ik telefoon. Ik heb de dichtprijs gewonnen en ben nu de dichter van de regio. De jury is lovend over mijn gedicht. Van de 92 inzendingen steek het mijne er met kop en schouders bovenuit, vindt ze.’

Twee en negentig inzendingen uit heel Nederland kreeg de jury ter beoordeling. De jury bestond uit journalist en auteur Wim van Amerongen uit Wijk bij Duurstede en Driebergenaar Henk Achterberg, een nazaat van Gerrit Achterberg, een van de beroemdste dichters uit de Nederlandse geschiedenis. Gerrit Achterberg heeft sterke wortels in het Langbroekerweteringgebied, aan de voet van de Heuvelrug. Hij groeide op in Overlangbroek.

Jurylid en achterneef Henk Achterberg is zelf ook dichter, jurylid en journalist Wim van Amerongen schreef over Gerrit Achterberg een biografie. Vanuit Overlangbroek loopt voorts een wandelroute naar Doorn of Wijk bij Duurstede, met onderweg een aantal gedichten op tableau’s gepubliceerd.  

Promotiebureau Uit in de Heuvelrug, onderdeel van PR-kantoor LMVTPR, verzon de wedstrijd om het gebied Utrechtse heuvelrug op een originele manier in de schijnwerpers te zetten, aldus het persbericht van Uit in de Heuvelrug. 

Het winnende gedicht, eronder de twee runners-up.

HEUVELRUG

In gedachten
kronkel ik een
rijn met naast mij
de heuvelrug

Ik dwaal door en
voel mij over
de rand vallen
de rivier toe

Het bos glimlacht
de grafheuvels
verstoppen zich
tussen bomen

Dan zwier ik het
bos in en zoek
de andere
kant van de rug

Ik draai mij om
de rug tuurt de
heuvel over
naar de zandzee

De gedachten
kronkelen zich
omlaag de hucht
af naar het dal

De heuvelrug
verdwijnt en geeft
de gedachten
aan mij terug

Door Hendrik-Jan de Wit

—————————————————–

LANGBROEKERWETERING

Ooit gebruikt, voor handelsverkeer,

Voor de regio toen, belangrijk,

van boer, burger, tot edelheer.

Gouden ader aan de dijk.

Niemand zal ooit weten,

welke geheimen zijn meegevaren,

naar een plek, hoe zal het heten?

Zwanen zullen het bewaren.

Langbroekerwetering.

Dwars door het lage land,

van water en klei.

Coulissen van essen en eiken,

kleurend naar ieder jaargetij.

Schapen blaten, koeien loeien,

reeën grazen, konijnen stoeien.

Adembenemend mooi.

Van lente tot wintertooi.

Langbroekerwetering.

Sfeer van weleer is er, optimaal.

Boerderijen, droomkastelen,

ieder zijn eigen verhaal.

Omringd door prachtpercelen.

Bruggetjes in overvloed,

om te komen, naar de overkant.

Niet voor niets, Loire van Nederland.

Heuvelrug op de achtergrond.

Vogels fluiten, ik zing,

ben gelukkig, dwaal rond,

aan de Langbroekerwetering

Door Willem van Kooten

GEDICHT HEUVELRUG

 

Eens was ik een grote steen

gevormd in moeders schoot

De ijstijd kwam, ik rolde heen

door bossen , water , sloot

Het rollen maakte heel veel los

veranderde in zand

Voelde toen het zachte mos

en gleed van land naar land

Toen het ijs gesmolten was

werd de Heuvelrug mijn thuis

Men wandelt er met flinke pas

ook egel, ree en muis.

Het is een thuis voor velen

geschenk van de natuur:

Samen zijn, samen delen

al is ’t maar voor een uur.

 

Door Ank van Geffen-Faber