Ingezonden

Lintje voor H.J. Mansvelt Beck uit Doorn.

(ingezonden dor gem Utrechtse Heuvelrug)

Locoburgemeester Jan Willem van Dongen heeft op donderdag 4 december 2014 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer H.J. Mansvelt Beck uitDoorn.

De uitreiking heeft plaatsgevonden in Descartes-centrum, 11e verdieping, Matthias van Geunsgebouw, Bolognalaan 48 in Utrecht.

De heer Mansvelt Beck was tot 2013 (en daarna op vrijwillige basis bij Foundation ELANA) werkzaam als meester-instrumentenmaker van het Universitair Medisch Centrum Utrecht ten behoeve van Excimer Laser Assisted Nonocclusive Anastomosis/ELANA-techniek. Hij vervulde een essentiële rol bij de ontwikkeling van apparatuur voor levensreddende operaties met behulp van ingenieuze technieken. Hij heeft bijgedragen aan het innoverende teamwork van de afdelingen Neurochirurgie, Experimentele Cardiologie en Cardio-thoracale Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit heeft geleid tot wereldwijd gebruik van belangrijke nieuwe operatietechnieken. Door de zogenaamde ELANA-techniek die na vele jaren van intensieve research is ontwikkeld, kan een operatie worden verricht waarbij diep in de hersenen een anastomose met een bypass wordt aangelegd, zonder dat het zieke bloedvat tijdens het aanleggen van de anastomose met de bypass wordt geopend.

Ook speelde hij een bepalende rol bij de ontwikkeling van de OCTOPUS (hartstabilisator), waarbij een vaatverbinding met een bypass kan worden gelegd, zonder dat de bloedstroom in de ontvangende kransslagader behoeft te worden onderbroken. Er worden hierbij omleidingen van de kransslagaderen aangelegd op het kloppend hart.

Hij is in staat om wensen voor medische zaken te vertalen in een tastbaar instrument en deze ook zelf te bouwen

De heer H.J. Mansvelt Beck is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.