Driebergen

Aldi op Appelgaard van de baan

Er komt geen Aldi op parkeerplaats Appelgaard in Driebergen. De ‘laagwaardige’ supermarkt moet maar ergens anders een plekje zoeken.

Dat liet de gemeenteraad gisteren weten, nadat eerst een serie insprekers fel tegen de plannen tekeer gingen. Vier van hen bleken direct aanwonenden, die niet zaten te wachten op meer verkeer, meer vervuiling en meer lawaai in hun straten of op het parkeerterrein, dat direct aan hun achtertuinen grenst. Volgens hen was de hele buurt inmiddels verontrust, geschrokken en verbijsterd. Verontwaardigd en teleurgesteld waren ze bovendien omdat ze de plannen voor de bouw van een nieuwe Aldi via geruchten hadden moeten vernemen.

Ondernemersverenigingen ODC en Zakelijk Heuvelrug spraken zich vervolgens ook -zoals verwacht-  in harde bewoordingen uit tegen het plan van Aldi. De ‘laagwaardige’ supermarkt zou nul bijdrage leveren aan de bestaande winkelomgeving, zou slechts parasiteren op de inspanningen van de bestaande winkeliers en kleine zelfstandigen. Verder zou de bouw van zo’n grote supermarkt lijnrecht ingaan tegen de visie die de gemeente zelf heeft op de winkelstraat, en tegen de visie die de gemeente heeft op het uiterlijk vande Stichtse Lustwarande. ‘Driebergen wordt hier niets beter van. Alleen de Aldi,’ aldus ODC-voorzitter Hein Roeten.  

Vervolgens bogen de raadsfracties zich in niet mis te verstane bewoordingen over het onderwerp. ‘Niet doen, ‘aldus D66-raadslid Kamp. ‘Hoe heeft het college met zo’n voorstel kunnen komen,’ vroeg CDA-raadslid Van Steenderen zich hardop af.  CU-commissielid Geersing wist daarop het antwoord wel: ‘U heeft dit plan volstrekt onderschat. Er is onvoldoende betrokkenheid bij het geheel, u heeft geen toekomstvisie en geen inlevingsvermogen. Dit is geen goed voorstel en het heeft weinig zin er tijd aan te besteden. Neem het terug en zet er een grote punt achter.’ 

Wethouder Verhoef zei de boodschap van zijn raadsleden te hebben verstaan. De wethouder dacht er goed aan te hebben gedaan het principe-besluit op de agenda te zetten, juist om te sonderen hoe de gemeenteraad tegen het plan zou aankijken. Volgens Verhoef loopt het plan inmiddels al drie jaar, en kent het ook positieve punten. ‘De Appelgaard is nu ook geen toonbeeld van de Stichtse Lustwarande. Dit is geen blokkendoos, en je kunt het nog anders vormgeven. Ik wilde het draagvlak proeven, maar als ik u zo hoor is dat geen goede gedachte geweest. ‘

Verhoef gaat zijn ambtenaren nu samen met de projectontwikkelaar naar andere plekjes voor de Aldi laten zoeken, waarbij een leegstaand deel van het abc-gebouw aan de Korte Dreef een mogelijke kandidaat is. Volgens projectontwikkelaar Reggestede, die het afgeschoten plan juist kwam presenteren als een optimale oplossing voor zowel Driebergen als Aldi, gaat dat niet lukken. ‘Dat is eerder bekeken; er is daar onvoldoende ruimte voor zowel AH als Aldi als Scapino.’ Een vertegenwoordiger van Aldi zelf was niet aanwezig, die was geveld door de griep.